Ülser tedavisinde kullanılan total ve selektif vagotomilerin karşılaştırılması

1975

Bursa Üniversitesi

Düodenal ülser tedavisinde kullanılan vagotominin total ve selektif şekilleri çeşitli yönleriyle birbirleriyle karşılaştırılmıştır. Bu karşılaştırmaya, aynı tip drenaj şekli , piloroplasti, yapılmış olan hastalar alınmıştır. 66 hastaya total vagotomi + piloropilasti uygulanmıştır. Bu hastaları 3 sene müddetle takip edilmişlerdir. Kontrollerde ortaya çıkan komplikasyonlar ve bunların yüzde oranları göz önüne alınarak bir değerlendirmeye gidilmiş ve selektif vagotominin total vagotomiye üstün olduğu kanısı belirtilmiştir.
Vagotomy is u used in the treatment of duodenal ulcer since 1943. The aim of this study is to make a comparison between truncal and selective vagotomy. We performed a bilateral truncal vagotomy + pyloroplasty on 66 patients anda selective vagotomy + pyloroplasty on 46 patients. One-to 3- year results of these operations are discussed in detail with regard to recurrent ulceration, diarrhea, dumping, and bile vomiting. According to our findings, which are in accordance with the reports of other authors, selective vagotomy is superior to truncal vagotomy.

Ülser, Vagotomil, Truncal and selective, Vagotomy

Koçak, N. (1975). "Ülser tedavisinde kullanılan total ve selektif vagotomilerin karşılaştırılması". Bursa Tıp Fakültesi Dergisi, 2(1), 55-61.