Larenksde paraganglioma

1988

Laryngeal paraganglioma ender bir nöroendokrin neoplazmdir. Son yıllarda yayınlanan laryngeal paraganglioma olgularının sayıları artmaktadır. Günümüze kadar dünya literatüründe 62 olgu yayınlanmış bulunmaktadır. Olgumuz 45 yaşında ve 4 yıldır ses kısıklığı şikayeti olan bir kadın hastadır. Hastada sağ vokal korda yerleşen ve supraglottik olarak büyüyen sınırlı görünümlü tümörün paraganglioma olduğunu histolojik inceleme ve özel boyama yöntemleri ile saptadık.
Laryngeal paraganglioma is an uncommon type of neuroendocrine neoplasm. There is an increase in the number of laryngeal paraganglioma cases that have been reported. Up to date 62 cases have been published. Our case is a 45 year old patient having hoarseness of her voice for 4 years. The lesion originating from the right vocal cord extending towards the supraglottic region is diagnosed as paraganglioma after using special staining techniques and his· to logical examination.

Larenks, Paraganglioma, Laryngeal paraganglioma

Tolunay, Ş. vd. (1988). ''Larenksde paraganglioma''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 15(3), 547-552.