1992

Deligözoğlu, Fazıl
Çelik, İrfan

Bu araştınnada, nıateryal olarak kullamlan 75 koyun 3 gruba ayrıldı. I., 2. ve 3. grupta sırasıyla tek doz PGF2 a, ll gün ara ile çift doz PGFı a ve vaginal sünger + 500 lU PMSG uygulandı. Oç grupta östnıs oranı % 76, 64 ve 92 bulundu. Kızgınlık gösterenler elde sıfat yöntemiyle tohumlandı. Üç grupta sinkronize ve bunu izleyen doğal östrusta yapılan tolıunılamalardan sırasıyla % 69.2 ve 75.0; 84.6 ve 90.0; 84.6 ve 75.0 gebelik oranı elde edildi. 2. ve 3. grnplar arasındaki sinkronizasyon oram farkı istatistiksel olarak önemli (P < 0.05), diğer grnplar ve parametreler arasmdaki farklar ise önemsiz bulundu.
In this study, 75 Merino ewes, used as nıaterials, divided into three groups, for fırst, second and tlıird groups, a sbıgle injection of PGFı a, double injection PGFı a at eleven days interval and vaginal sponges plus 500 /U PMSG were applied respectively. For all groups tlıe rates of oestrous were found 76, 64 and 92 % respectively. Ewes slıowed oestrous were inseminated by lıandservice. In three groups, conception rates for ewes synchronized and showed oestrous spontnously were fowuj 69.2 and 75.0 %; 84.6 and 90.9 %; 84.6 and 75.0 % respectively. Difference of synchronization rates between 2. and 3. groups was fowıd statistically signiflcant (P < 0.05). Differences between otlıer groups and parometers were not sigııifıcant statistically.

Bu araştırma Tanm ve Köyişleri Bakanlığı tarafindan desteklenmiştir

Merinos koyunlarında, Dölverimi, Merino ewes

Gökçen, H. vd. (1992). "Kızgınlıkları degişik yöntemler ile sinkronize edilerek tohumlanan merinos koyunlarında dölverimi uzerinde araştlrmalar" Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 11(2),81-90.