Hazardous air pollutants (HAPs), which are originated from various industrial activities, cause threats to human health even at small concentrations. These contanıinants have different origins. HAPs can be transporteur in the atmosphere depending on their characteristics and atmospheric conditions. Therefore. the receptors even living far away from the source can also be affected from an uncontrolled cmission. In this study. information related to HAPs will be given and their effects and related legal regulations will he sunımarizcd. Then. Kocaeli-Sakarya earthquake will be briefly discussed.
Çeşitli endüstriyel faaliyetlerden kaynaklanan tehlikeli hava kirleticiler (THK "ler). küçük konsantrasyonlarda bile insan sağlığı için tehditler oluştururlar. Bu kirleticiler değişik menşeli olabilirler. THK 'ler karakteristiklerine ve atmosferik koşullara bağlı olarak havada taşınırlar. Bundan dolayı. kontrolsüz emisyon sırasında kaynaktan çok uzaklarda yaşayan alıcılar dahi THK Ierden etkilenebilirler. Bu çalışmada THK' Ier hakkında genel bilgiler verilip. etkileri ve ilgili yasal düzenlemeler özet edilecektir. Bu bağlamda Kocaeli-Sakarya depremi kısaca irdelenecektir.

Emission, Dangerous weather, Legal regulations, Earthquake, Tehlikeli hava, Hava kirleticiler, Emisyon, Deprem, Yasal düzenlemeler, Hava Kirliliği

Taşdemir, Y. (2000). ''Tehlikeli hava kirleticilerin (THK' lerin) emisyon ve sızmalarının çevresel, etkileri ve yasal düzenlemeler''. Uludağ Üniversitesi Mühendislik Dergisi, 6(1), 111-119.