2023-12-25

Karasu, Ahmet

Bursa Uludağ Üniversitesi

Bu çalışmada, dış mekan dokuma kumaşlara yapılan ön yıkama işlemlerinin kumaşların su ve yağ iticilik bitim işlemleri üzerine etkileri incelenmiştir. İlk olarak PES ve PP iplikler kullanılarak atkı ve çözgü ipliği PES, atkı ipliği PP ve çözgü ipliği PES ve atkı ve çözgü ipliği PP olan beza yağı örgü yapısında üç farklı dış mekan dokuma kumaş üretilmiş, kumaşların gramaj ve katı (yabancı) madde oranları hesaplanmıştır. Ardından bu kumaşlara jet makinasında halat formunda ve iki farklı yıkama makinasında ise açık en formunda olmak üzere üç farklı yöntem ile yıkama yapılmıştır. Yıkama işlemleri sonrasında kumaşlar üzerindeki katı (yabancı) madde oranları yeniden hesaplanmıştır. Son olarak ham ve yıkanmış kumaşlara üç farklı su iticilik kimyasalı ile bitim işlemi uygulanmış ve kumaşların su ve yağ iticilik testleri ve kumaş performans testleri yapılarak ön yıkama işlemlerinin su ve yağ iticilik bitim işlemleri üzerine etkileri incelenmiştir.
In this study, the effects of pre-washing processes on outdoor woven fabrics on water and oil repellency finishing processes have been examined. First, three different outdoor woven fabrics with a twill weave structure were produced using PES and PP yarns as weft and warp yarns. The fabric weight and solid (foreign) matter content were calculated. Subsequently, these fabrics were subjected to three different washing methods: in rope form in a jet machine and in open-width form in two different washing machines. After the washing processes, the solid (foreign) matter content on the fabrics was recalculated. Finally, three different water repellent chemicals were applied to both raw and washed fabrics. The fabrics underwent water and oil repellency tests, as well as fabric performance tests, to examine the effects of pre-washing processes on water and oil repellency finishing processes in the thesis format.

Dış mekan dokuma kumaş, Ön yıkama, Su ve yağ iticilik, Outdoor woven fabric, Pre-washing, Water and oil repellent

Karasu, A. (2023). Dış mekan kumaşlara yapılan ön yıkama işlemlerinin su ve yağ iticilik bitim işlemleri üzerine etkilerinin incelenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.