2450 MHz - 800 W mikrodalga güç kaynağı ve bir endüstriyel uygulama

1992-09-14

Akın, Osman

2450 MHz frekansında 800 Watt’a kadar mikrodalga çıkış gücü verebilen magnetronlu bir güç kaynağı devresi incelenmiştir.Bu amaçla, güç kaynağında kullanılan magnetronun çalışma prensipleri ve temel yapılan araştınlmıştır.Aynca magnetronlar üzerinde yapılan sıcak ve soğuk durumdaki ölçmeler anlatılmıştır.Özellikle mikrodalgayla ısıtma teorisi ve dielektrik özellikler için bir kaynak araştırması yapılmıştır. Endüstriyel uygulama için, çok modlu boşluk rezanatörü tipi prototip bir mikrodalga finnı (labratuar amaçlı yeterli koruma devreleri ile birlikte) gerçekleştirilmiştir.Bu doğrultuda, çok modlu boşluk rezanatörü tipi mikrodalga fırın yapıları teorik ve pratik yönden incelenmiştir. Endüstriyel uygulama olarak ise, uzun yıllardan beri yurdumuzda klasik yöntemlerle mihnaklanmakta olan ipek kozasının mikrodalga enerjisi ile işlenmesi araştınlmıştır.İpek kozasının biyolajik yapısı ve klasik mihnaklama yöntemleri kısaca incelenmiş, diğer taraftan ipek kozasının mikrodalga enerjisi altındaki davranışını karakterize edebilmek için boşluk rezanatörü metodu ile ipek böceğinin ve gömleğinin dielektrik sabitleri ölçülmüştür.Elektromagnetik alanın etkisi bakımından ipek kozasını oluşturan ipek gömleği ve krizalit ayrı ayrı incelendiğinde; hidroksil grubu içermeyen ipek gömleğinin elektrik alanla polarize olmasının mümkün olmadığı, önemli oranda su ve yağ içeren krizalitin ise mikrodalga enerjisini yüksek oranda absorblayabildiği görülmüştür. Prototip mikrodalga fırınla yapılan deneyler sonucunda, ipek kozasımn mihnaklanması ve kurutulması sıcak su buharı ile yapılan klasik yönteme göre çok daha hızlı, ekonomik ve kaliteli olduğu tesbit edilmiştir.
In this thesis, a 2450 MHz firequency microwave power supplier Circuit with 800 W output power has been investigated.By using this source a prototype multi-mode cavity microwave öven has been built.Processing of silk cocoon with microwave rather than the conventional water-vapoor method has been researched. For this purpose, in order to characterize the behaviour of silk cocoon under microwave energy, the dielectric permittivity of the larva and the Shell have been measured by cavity perturbation method.The experimental results obtained from the prototype microwave öven showed that, processing of silk cocoon by microwave energy has advantages, like being more economical and hiper quality, över the conventional method.

Endüstriyel uygulamalar, Industrial applications, Güç kaynakları, Power sources, Mikrodalga enerjisi, Microwave energy, İpek kozası, Silk cocoon

Akın, O. (1992). 2450 MHz - 800 W mikrodalga güç kaynağı ve bir endüstriyel uygulama. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.