1987

Bu araştırma üre ile yapraktan gübrelemenin buğday bitkisinde ürün miktarı ve danelerin azot içeriği üzerine etkilerini araştırmak amacıyla yürütülmüştür. U.Ü. Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği'nde yürütülen tarla denemesinde, ilkbaharda başlık gübre olarak azotun 3 dozu (0, 3 ve 6 kg N/da) kar deşlenme döneminde uygulanmıştır. Ayrıca bazı parsellere ürenin % 0.3 lük ve % 0.6 lık konsantrasyondaki çözeltileri yapraktan uygulanmıştır. Yapraktan uygulanan üre buğdayın dane verimini istatistiksel olarak önemli düzeyde (P < 0.05) artırmıştır. Topraktan uygulanan azotun dane verimi üzerine et kisi ise istatistiksel olarak % 1 düzeyinde önemli bulunmuştur. Danenin azot içeriği üzerine yapraktan uygulanan ürenin etkisi istitistiksel olarak önemsiz olmuştur.
The research was carried out to determine the effects of foliar application of urea on the yield and grain nitragen content of winter wheat. The field experiment was conducted at the Experimental Form of Agricultural Faculty, Uludağ University, Bursa. In the field trial 3 levels ofnitrogen (0, 3 and 6 kg N/da) was applied to the soils as a topdressing at the tillering stage in spring. In addition, urea solution in the concentrations of 0.3 %and 0.6 % was applied as a foliar spray. The results indicated that foliar applied urea increased the grain yield statistically significant (P < 0.05). The effect of soil applied N on the grain yield was fo und staiistically significant at I % leuel. There was no signifincant effect of foliar applied urea on the nitragen content of grains.

Üre, Buğday bitkisi, Danelerin azot içeriği, Yapraktan gübreleme

Özgümüş, A. vd. (1987). "Üre ile yapraktan gübrelemenin buğday bitkisinde verim ve danelerin azot içeriği üzerine etkileri". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 6(1), 109-115.