Deprem terimleri sözlüğü

Artçı Deprem (Aftershock): Ana sarsıntıdan sonra yerkabuğunda bozulan dengenin sağlanması için meydana gelen küçük deprem. Aktif Sismik Kuşak (Seismic Beit): Uzunlamasına uzanan deprem kuşağı. Dünya depremlerinin %60'ı Pasifik çevrimi kuşağında ortaya çıkar. Asismik (Eseismic): Sismik olmayan; depremle ilgisiz. Büyük Deprem (Great earthquake): Richter ölçeğinde 8 ve üstünde büyüklüğü olan deprem. Büyüklük (Magnitude): Bir depremin kuvvetinin ya da ortaya çıkardığı gerilim enerjisinin sismografik gözlemlere dayanarak ölçümü .1935'te Charles Richter tarafından geliştirilen logaritmik bir ölçeği temel alır. Cisim Dalgası (Body wave). Dünyanırı içirıuerı yeçrne özeiiiğine sahip sismik dalga. P ve S dalgaları cisim dalgalarıdır. Çekirdek (Core): Dünyanın en içteki katmanı. iç çekirdek katıdır ve 1300 kilometrelik bir yarıçapa sahiptir. (Dünyanın yarıçapı 6371 kilometredir.) Dış çekirdek sıvıdır ve yaklaşık olarak 2300 kilometre kalınlığındadır. S- dalgaları dış çekirdekten geçemez. Deniz Dalgalan (Tsunami): Okyanus tabanında meydana gelen büyük çaplı hareketlenme sonucu ortaya çıkan dev deniz dalgaları.

Deprem terimleri sözlüğü, Artçı deprem, Fay, Asismik, Büyük deprem, Çekirdek, Deniz dalgaları, İlk vuruş, Kabuk, Kırılma

(2000). ''Deprem terimleri sözlüğü''. Uludağ Üniversitesi Mühendislik Dergisi, 6(1), 1-5.