1983

Malabsorbsiyon sendromlarında tanıya varmak çoğu zaman güçtür. Özellikle gluten enteropatisi de denilen Çölyaki hastalığında daha da zor olmaktadır. Bu amaçla 68 ince barsak biopsi materyalinde lntraepitelyal lenfasit (İ.E.L.) sayımı yapılmıştır. Özellikle Çölyaki hastalığında İ.E.L. sayısı yüksek olarak bulunmuştur. Diğer bazı ince barsak hastalıklarında normal hudutlar içinde kalmıştır.
There are many difficulties in the diagnosis of malabsorbtion syndromes. Diagnosis is even harder in celiac disease. Aiming this, intraepithelial lymphocyte counts have been done in 68 smail intestinal biopsy material. Intraepithelial lymphocyte counts were found to be higher in celiac disease . They were within normal limits in other smail bowel disorders.

Bu çalışma, 1980 tarihinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde düzenlenen Ulusal Çocuk Sağlığı Kongresi‘nde bildiri olarak sunulmuştur.

İncebarsak hastalıkları, İntraepitelyal lenfosit, İntraepithelial lymphocyte, Small intestinal disorders

Özeke, T. (1983). "Bazı incebarsak hastalıklarının tanısında intraepitelyal lenfosit sayımının önemi". Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 10(1), 51-55.