Sıçanlarda değişik ortam ısısının sempatik aktiviteye etkisi

1988

5 saat ve 16 saat süre ile 5° C, 20° C, 36° C ve 42° C de tutulan sıçanların idrarlarında katekolamin (total katekolamin, noradrenaline adrenaline) tayini yapıldı . Kontrol grubu 20°C oda sıcaklığı kabul edildi. 5°C ve 36°C de 5 saat kalan sıçanların idrar katekolamin düzeyinde kontrol grubuna göre anlamlı bir değişim olmadı. 42° C de ise anlamlı bir artış görüldü. 16 saat süre ile 5° C ve 42° C de kalanlarda idrar katekolamin düzeyleri anlamlı derecede arttı, 36° C anlamlı bir değişim görülmedi.
The catecolamine amounts in the urine of rats, which stayed for 5 and 16 hours at 5°C, 20°C, 36°C and 42°C (total catecholamine, noradrenaline and adrenaline) were determined. Standart group, the values at 20°C room temperature were accepted. No significant difference was observed between the urine catecholamine levels of the rats which stayed 5 hours at 5° C and 36° C and the standard group. There was a significant increase at 42° C. Urine Catecholamine levels were increased significantly in these which stayed for 16 hours at 5° C and 42° C. No significant difference was observed for 36° C.

Sıçanlarda ortam ısısı, Sempatik aktivite, Sympathetic activity, Ambient temperatures in rats

Özlük, K. ve Üner, M. (1988). ''Sıçanlarda değişik ortam ısısının sempatik aktiviteye etkisi''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 15(3), 515-523.