Effect of attack angle on flow around a square prısm wıth a splıtter plate

2018-06-22

Seyhan, Mehmet
Sarıoğlu, Mustafa
Akansu, Yahya Erkan

Lift and drag forces on a square prism with a (splitter) plate are experimentally investigated by force measurements with a load cell. Results showed that drag and lift coefficients are independent of Reynolds number for Re = 9700 – 36500 at 0°, 45°, 90°, 135° and 180°. Drag coefficient at 0 is obtained as 2.02 for the square prism alone, and 1.04 for the square cylinder with splitter plate. Maximum drag reduction for the square cylinder with the plate is 50% as compared to the square cylinder at 0° and 15°. For α < 30° and α > 114°, drag coefficient of a square prism with splitter plate is smaller than that of the square prism alone. At Re = 20000, lift and drag coefficients significantly change with increasing attack angle.
Farklı hücum açılarında akış ayırıcı plakalı bir kare prizmaya etki eden kaldırma ve sürükleme kuvvetleri yük hücresiyle ölçülerek deneysel olarak incelenmiştir. Sonuçlar, kaldırma ve sürükleme katsayılarının Re = 9700 – 36500 aralığında 0°, 45°, 90°, 135° ve 180° hücum açıları için Reynolds sayısından bağımsız olduğunu göstermiştir. Sürükleme katsayısı 0° hücum açısında tek kare prizma için 2.02 ve ayırıcı plakalı kare durumunda ise 1.04 olarak elde edilmiştir. Plakalı kare için maksimum sürükleme katsayısındaki azalma 50% olarak 0° ve 15°’de elde edilmiştir. α <30° ve α >114° aralıkları için, plakalı karenin sürükleme katsayısı sade karenin sürükleme katsayısından küçüktür. Re = 20000’de, kaldırma ve sürükleme katsayılarının önemli derecede hücum açısına bağlı olarak değiştiği görülmüştür.

Square prism, Splitter plate, Drag coefficient, Lift coefficient, Kare prizma, Ayırıcı plaka, Sürükleme katsayısı, Kaldırma katsayısı

Seyhan, M. vd. (2018). "Effect of attack angle on flow around a square prısm wıth a splıtter plate". Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, 23(2), 233-240.