1983

Şahin, İsmet
Dönmez, Sedat

Ülkemiz gıda sanayiinin gereksinimi olan pektinaz enziminin yurtiçi üretimle karşılanması ve bu alanda mevcut uygulamalardan yararlanılarak yeni hammaddelerin belirlenmesi ve teknolojik işlemlerin incelenmesi için planlanan bu araştırmada çeşitli küf mantarı ve maya suşları denemeye alınmıştır. Araştırma sırasında hammadde yanında, üretime etkisi olabilecek diğer koşullar üzerinde durulmuştur. Elde olunan bulgulara göre pektolitik enzimler üretiminde kullanılan mantar suşunun, yetiştirme ortamının bileşimi ve pH'sının enzimi saflaştırmak için uygulanan işlemlerin, elde edilen enzimin miktarı ve etkinliği üzerinde önemli rol oynadıkları saptanmıştır. Elde olunan enzimin esteraz ve poligalakturonaz etkinliklerinin gıda sanayiinde kullanılan "Ultrazym 100 Spezial" e yakın değerlerde olduğu kimyasal ve fiziksel aktivite ölçümleriyle belirlenmiştir. Sonuç olarak buğday kepeği gibi ayçiçek tablasının da pektinaz enzimi üretimi için iyi bir hammadde olduğu ve gerektiğinde buğday kepeği yerine kullanılabileceği, aynca pektolitik enzim gereksiniminin yurtiçi üretimle karşılanabileceği ortaya konmuştur.
Several enzymes have been used increasingly in the food industry. The pectinase enzyme is now widely used in fruit juice processing. The main object of this study was to produce this enzyme domestically, using agricultural by-products. For that purpose 7 fungus and 10 yeast varieties were grown on wheat bran and ground seedless sunflower heads. The most suitable microorganism variety, substrate composition, pH and the purification method affecting the activity and quantity of the enzyme obtained were investigated. It was found that no clear difference, between the enzyme we produced and the enzyme imported (Ultrazym-100) in chemical and physical activity have been seen. Meanwhile this research work indicated that either wheat bran or sunflower head can be successfully used as a growing media.

Pektinaz enzimi, Gıda sanayii, Meyve suyu işleme, Ultrazym 100 Spezial, The pectinase enzyme, Food industry, Fruit juice processing

Şahin, İ. vd. (1983). “Bazı tarımsal artıklardan mikrobiyolojik yolla pektolitik enzim üretimi üzerinde bir araştırma”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 2(1), 55-63.