1975

Bursa Üniversitesi

Farede intraventriküler olarak beyin-omurilik sıvısına zerk edilen çeşitli dozdaki 6-OH-DA' in beyin katekolaminlerine ve davranışa etkileri incelendi. Hayvanlar 50 gün süre ile gözlem altında tutuldular. Katekolaminler fluorometrik olarak tayin edildi. Küçük doz 6-OH-DA verilmesinden sonra beyin noradrenalin (NA) miktarlarındaki azalma dopamin (DA) miktarlarındaki azalmadan daha belirgin idi. Yüksek doz 6-OH-DA zerki ise NA ve DA seviyelerinde ileri derecede ve eşit azalmaya sebeb oldu. Zerki takip eden günlerde 6-OH-DA dozuna bağlı olarak farelerde saldırganlık artışı, irritabilite, dokunma ve sese karşı hassasiyet gibi bazı davranış değişmeleri görüldü. Zerki takip eden ilk 1-2 saat içinde aktivite artışı ve yüksek dozlarda konvülsiyonlar ve bunlara bağlı ölümler oldu. Gözlem sürecinde beyin katekolaminlerindeki azalmalar geri dönmediği gibi davranış değişmelerinde de bir değişme olmadı.
Five doses (10, 25, 50, 100 and 250 ug) 6-OH-DA were injected intraventricularly to the CSF in mice. The animals observed for 50 days after injection. Brain Catecholamines, noradrenaline (NA) and dopamine (DA), determined spectrophotofluorometricaly various days after 6-OH-DA administration. In small doses NA depletion was higher than DA depletion . However, brain NA and DA levels were found 27 and 23 per cent of control 20 days after 250 ug 6-OH-DA injection. In observation period weqsaw some behavioral changes, such as aggressivity, irritability and supersensitivity to tactil and auditory stimuli. We observed piloerection, hyperactivity, convulsions and death (especialy after high doses) immediatly after the 6-OH-DA administration. Behavioral changes and brain catecholamine levels didn't return to control values in observation period.

Hidroksidopamin, Katekolamin, Fareler, Mice, 6-OH-DA

Ulus, İ. H. ve Kıran, B. K. (1975). "6- Hidroksidopamin (6-OH-DA)' in farede beyin katekolaminlerine ve davranışa etkiler". Bursa Tıp Fakültesi Dergisi, 2(1), 21-28.