Yükleme teorisi ve din ilişkisi üzerine bir değerlendirme

Bireyler, çevrelerinde olup biten olayları açıklama ihtiyacı içerisindedirler. Yükleme teorisi, bireylerin bu olayları nasıl açıkladığı üzerinde durur. Aynı şekilde din de başımıza gelen olayları açıklamakta kullanabileceğimiz hazır cevaplar sunmaktadır. Bu açıdan yükleme teorisi ile din benzer fonksiyonlar ircaa etmektedir. Zira olayların nedensel açıklamalarını yapmak dinin en önemli niteliğidir. Bireyler yaşananları hem dini hem de din dışı yüklemeler yaparak açıklama eğilimindedirler. Dini yüklemeler konusu din psikolojisi ve dinî ilimlerin, özellikle de Kelam İlmi’nin ortak kesişme noktasında bulunmaktadır.
Individuals need to understand and explain the events happened around them. Attribution theory emphasizes the explanations provided by the human beings for those events. Similarly, religion offers ready answers to explain the events they have experienced. Attribution theory and religion, therefore, perform a similar function because religion makes causal explanations for the events. Making religious and secular attribution, individuals tend to explain what they have experienced. The subject of religious attribution stands in intersection of the Psychology of Religion and Theology.

Yükleme teorisi, Anlama ihtiyacı, Dinî yüklemeler, Attribution theory, Meaning need, Religious attribution

Gürses, İ. (2008). "Yükleme teorisi ve din ilişkisi üzerine bir değerlendirme". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 17(2), 359-377.