Diglossia’ya rağmen yetkinleşme: Arapça’ya yeni bir yaklaşım

2008

Ryding, Karin C.

Arap dünyasındaki linguistik durum açıkça diglossia olarak tanımlanmaktadır. Edebî dil yani Modern Standart Arapça (MSA), - yazılı olmayan- mahallî/coğrafi farklılıktan kaynaklanan ve topluca konuşma dili (avamca) olarak anılan dil biçimleri ile çelişkili bir durum arz etmektedir. Dil öğrenimindeki bu iki başlılığın olumsuz tesirleri, Arapça’nın yabancı bir dil olarak öğretilmesini ciddî manada etkilemiştir: Zira öğrenciler, iki dilin okur yazarı olmayı veya günlük meselelerde her iki dille diyalog kurabilmeyi amaçlıyorlarsa, bir yerine en az iki dil biçimini öğrenmek zorunda kalmaktadırlar. Bu sorun, Hint-Avrupa dil ailesine ait olmayan ve Latin alfabesini kullanmayan bir dilin geçmişten getirdiği zorluklara eklenince, dil öğrenimine büyük bir hevesle başlayan ve ileride başlayacak olan çok sayıda öğrencinin azmini örselemekte ve hayal kırıklığına uğratmaktadır. Bu öğrenciler bir iki yıllık öğrenimin ardından, sarfedilen çabaya rağmen iletişim becerisi bakımından hâlâ çok geri durumda olduklarını anlayarak çoğu defa pes etmektedirler.

Bu inceleme, Kasım 1989’da Toronto’da, Amerika Arapça Öğreticileri Birliği’nin desteğiyle düzenlenen Orta Doğu İncelemeleri Kurumu’ndaki bir panelde sunulmuş olan tebliğin gözden geçirilmiş şeklidir.

Arapça, Diglossia, Modern standart Arapça, MSA

Karin, C. Ryding. (2008). "Diglossia’ya rağmen yetkinleşme: Arapça’ya yeni bir yaklaşım". çev. Hasan Taşdelen. Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 17(2), 771-785.