İlişki ifadeleri olarak bilimsel önermeler

Loading...
Thumbnail Image

Date

2004

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bilimsel önermeler geleneksel olarak basit öznel/yüklem cümleleri gibi kavranmaktadır. Ancak, basit özne/yüklem önermeleri bilim dilinin çok küçük bir kısmını oluşturmaktadır. Bazı filozoflar bilimsel cümleleri tekil özne/yüklem önermeleri olarak yorumlamanın bi limsel pratiği doğru bir biçimde kavramayı engellediğini vurgulamaktadır. Bu makalenin ana tezi bilimsel önermelerin geleneksel özne/yüklem cümleleri olarak görülmesinin bilim dilini basite indirgemek olduğu ve bilimsel önermelerin genel olarak olaylar arasındaki karmaşık ilişki ifadeleri olarak görülmesi gerektiğidir.
Scientific propositions are traditionally conceived of as simple subject/predicate state ments. Singular subject/predicate propositions make up a very smail portion of scientific jargon , however. Some philosophers emphasize that to view scientific statements as sin gular subject/predicate propositions has hindered the proper canception of scientific prac tice. In this paper, I argue that scientific propositions in general express complicated rela tions among states of affairs , and that to see scientific propositions within the traditional subject/predicate conception of statements is an oversimplifıcation of scientific language.

Description

Keywords

Bilim, Dil, Aristo, Önerme, Russell, İlişki, Science, Aristotle, Language, Proposition, Relation

Citation

Doğan, A. (2004). "İlişki ifadeleri olarak bilimsel önermeler". Kaygı. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi, 3, 60-64.