Sıralı, Recep
Doğaroğlu, Muhsin

This survey was conducted to determine occupational and sociological structures of beekeepers in Thracian Region of Turkey. The data was obtained through interviews and questionnaires applied to 201 beekeepers distributed in 19 districts of the region. According to survey results, beekeepers have, on average, an age of 51, an educational background of 6 grades and their experience in beekeeping extends over a period of 11 years. 65.68 % of beekeepers are graduates from primary school, for 40.3 % of the beekeepers interviewed, experienced ones in the field constitute the main source of information and 29.3 % of beekeepers attended the course, 45.94 % of beekeepers need to be informed include combatting against bee diseases and pests. The survey reveals that 71.7 % of beekeepers in the region are farmers and 48.76 % of beekeepers are members of the agricultural chamber. 97.5 % of beekeepers are engaged in part-time beekeeping activity for subsistence and 90.1 % of all beekeepers are engaged stationary beekeeping.
Bu envanter araştırması, Trakya Bölgesi’nde yer alan Edirne, Tekirdağ, Kırklareli, İstanbul ve Çanakkale illerine ait arıcıların mesleki ve sosyolojik yapılarının belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Araştırmaya ilişkin veriler, söz konusu illerin bölge arıcılığında önemli yere sahip 19 ilçesindeki 201 arıcı ile gerçekleştirilen karşılıklı görüşme ve anket sonucunda derlenmiştir. Anket sonuçlarına göre, bölge arıcılarının yaş ortalamasının 51 olduğu görülmüş, ortalama 6 yıllık eğitim seviyesine ve 11 yıllık arıcılık deneyimine sahip oldukları belirlenmiştir. Arıcıların % 65.68’si ilkokul mezunu olup, % 40.3’ü bilgi kaynağı olarak deneyimli arıcılardan yararlanmış, % 29.3’ü de arıcılığı kurs aracılığı ile öğrenmiştir. Arıcıların % 45.94’ü hastalık-zararlılar ve bunlarla mücadeleye ilişkin bilgiye ihtiyaç duymaktadır. Görüşme yapılan arıcıların % 71.7’si çiftçi olup, % 48.76’sı Ziraat Odasına üyedir. Arıcıların % 97.5’i yarı zamanlı ve tüm arıcıların % 90.1’i de sabit arıcılık yapmaktadır.

Thracian region, Beekeeping, Beekeepers, Occupational and sociological characteristics, Trakya bölgesi, Arıcılık, Arıcılar, Mesleki ve sosyolojik özellikler

Sıralı, R. ve Doğaroğlu, M. (2004). "Determination of some occupational and sociologıcal characteristıcs of thracian beekeepers". Uludağ Arıcılık Dergisi, 4(1),35-41