Özen, Hasan Özgür

Organizasyonlar yoğun rekabet ortamında, aşırı stresin yol açtığı olumsuz sonuçlar sebebiyle maddi manevi büyük bedeller ödemektedirler. Organizasyonlar, çalışanların verimlilik ve potansiyelleri üzerinde baskı oluşturan olumsuz stresi ortadan kaldırmak adına çalışmalar yapmak zorundadırlar. Yapılan bu araştırmada, örgütsel stresin çalışanların cinsiyetine göre etkileri incelenmiştir. TBMM Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü çalışanları üzerinde yapılan araştırmada, Vos-D Örgütsel Stres Ölçüm Anketi dağıtılmak suretiyle toplanan veriler değerlendirilmiştir. Araştırma verileri, 14 stres faktörü esasında değerlendirilmiştir. Araştırmada T Testi uygulanmıştır. Araştırma sonucunda, Çalışma grubunda yer alan personelin puanları cinsiyetlerine göre incelendiğinde; kadın personelin, iş yerinden ayrılamama, işle ilgili karar sürecine katılamama, işin gerekliliğine inanmada eksiklik, gelecek belirsizliği, iş doyumunda eksiklik, iş konusunda kaygılanma, psikolojik yakınmalar, sağlık yakınmaları, şef destek eksikliği ve iş arkadaşlarından destek eksikliği boyutlarında ölçek skor puan ortalamasının erkeklere oranla daha yüksek olduğu görülmektedir.
Organizations intense competitive environment, the negative results caused by stress due to extreme financial and emotional pay large fees. Organizations, which put pressure on employees' productivity and negative potentials are required to carry out studies in order to eliminate stress. This research investigated the effects of organizational stress to the sex workers. Press and Public Relations Directorate of the Parliament on a survey of employees, Vos-D Organizational Stress Measurement Survey data were collected through distribution. Research data, 14 were evaluated on the basis of the stress factor. T-Test were used for this study. As a result, scores of staff taking part in the study group were examined according to gender, female staff, be separated from work, attend job-related decision-making process, lack of believing the necessity of work, future uncertainty, lack of job satisfaction, do not worry about work, psychological symptoms, health complaints, conductor support the size of a lack of lack of support and a colleague is higher than that in males the average scale score points.

Basın ve Halkla İlişkiler, Cinsiyet, TBMM, Stres yönetimi, Press and Public Relations, Stress management, Parliament, Gender

Özen, H. Ö. (2013). "Çalışanların cinsiyetine göre örgütsel stresten etkilenme düzeyleri: TBMM Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü çalışanları üzerinde bir araştırma". Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 32(1), 97-115.