Broyler rasyonlarına katılan değişik hayvansal kökenli yem maddelerinin oluşturduğu barsak florasıyla canlı ağırlık artışı arasındaki ilişki

1984

Çetin, Zafer
Minbay, Ahmet

Broilers reared in conventional environment were fed on regular broiler rations with different supplementation. 300 broilers were divided into three groups equally according to their weights. Chicks in group I were given diet composed of plant feeds only. Group II were fed with diet supplemented with 10 percent fish meal. Chicks in group III were given so me ration given to group II, except 10 percent meat and bone meal replaced with fish meal. All chicks were 1. st day to 8 weeks old. Average weith gains were 1830 grams, 1821 grams and 1854 grams respectively in there groups at the and of the weeks experiment. Each chick in these groups consumed 4.319, 4.177 and 4.184 grams of their rations. The value for each chich to gain 1 kg. were calculated as 2.36; 2.29 and 2.22 respectively. As the values indicate first group ate most and gained least whereas third group ate least and gained most. But there was no istatistical differences among the groups. Establishment of microflora in smal intestinas and caecum was in vestigated. Coliform organisms overnumbered lactaba cilli during the firt weeks. Then lactobacilli over numbered coliforms especially at the end of the experiment. Ratio of lactobacilli to coliform in ceacum was estimated approximetely 3.1 group given meat and bone meal had best feed conversion ratio and higest lactobacilli count. It was concluded that the source of feed has no great effect on weight gain as long as the ratio is balancea to meat the requirements, but may serve an important role in the establishment of microflora that has effect on feed conversion.
Bu araştırma broyler rasyonlarına katılan değişik hayvansal kökenli yem maddelerinin, bu rasyonu alan hayvanlarda oluşturduğu barsak florasıyla canlı ağırlık artışı arasındaki ilişkiyi araştırmak amacıyla yapılmıştır. Araştırmada 1. grubun rasyonu tamamen bitkisel kökenli yem maddelerinden oluşmuştur. İkinci grubun rasyonunda 1. grubun yem maddelerinin bir grubu yeri ne % 10 balık unu, 3. grubunkine ise balık unu yerine % 10 kemik unu katılmıştır. Rasyonlardaki besin maddeleri hepsinde aynı olacak şekilde dengelenmiştir. Araştırma 8 hafta sürdürülmüş ve bu sürede gruplara göre bir civcivin canlı ağırlığı 1830, 1821 ve 1854 gr ve 1 kg canlı ağırlık artışı için de 2.36, 2.29 ve 2.20 kg yem tüketilmiştir. Barsak içeriğinin bakteriyolojik incelemelerinde ilk haftalarda E. koli ve koliform bakterilerin sayısının laktobasilluslardan çok daha fazla olduğu saptanmış, fakat araştırmanın sonuna doğru laktobasillusların sayısı giderek artmış, E. koli miktarı ise azalmıştır. Bu oranların 2:1 ve 3:1 düzeyinde oldukları görülmüştür. Bu sonuçlara göre ihtiyaçlar karşılanacak şekilde rasyonlar besin maddeleri bakımından dengelendiğinde, yem maddesinin geldiği kaynağa bakılmaksızın, canlı ağırlık artışında aynı etkiyi gösterebileceği çıkarılabilir. Ayrıca barsak florasındaki laktobasillerin sayısı ile canlı ağırlık artışı arasında bir ilişkinin olabileceği sonucuna varılmıştır.

Broyler rasyonları, Yem maddeleri

Erdinç, H. vd. (1984). "Broyler rasyonlarına kat1lan değişik hayvansal kökenli yem maddelerinin oluşturduğu barsak florasıyla canlı ağırlık artışı arasındaki ilişki". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 3(1), 83-91.