Neo liberalizm, bireysel özgürlük toplumsal eşitlik ilişkisi ve yeni sağ

1994

1940'lardan sonra büyük bir güce sahip olmuş olan Keynesyen iktisatçıların ortaya koymuş oldukları politikalar 1960'lardan sonra meydana gelen genel iktisadi bunalımı aşmada yetersiz kalırken , neo-liberallerin serbest piyasa, serbest ekonomi ve bireysel özgürlük ilkelerinden kalkan görüşleri tekrar moda haline gelmiştir. Bu çerçevede başta Friedman ve Hayek olmak üzere ortaya konulan politikalar bunalımdan çıkış için tek çare ve bağlanılan umut olarak ABD ve İngiltere de resmi politika haline gelmiştir. Bu çerçevede ortaya konulan görüşlere inanmış olanlar, yani bir akımın temsilcileri, neoliberale, yeni muhafazakarlar, yeni iktisatçılar ve yeni sağcılar olarak bilinmektedir. Çalışmada ekonomik özgürlüğün siyasal özgürlük için gerekli bir ön koşul olup olmadığı, neo-liberal ekonomik anlatan bireyin ne kadar özgür olduğu , bireysel özgürlük ekonomik özgürlük ve siyasal özgürlük kavramları neo liberal yaklaşım çerçevesinde, buna yöneltilen eleştiriler de dikkate alınarak irdelenmektedir. Çalışmanın amacı , Friedman ve Hayek neoliberalizm bağlamında bireysel özgürlük, siyasal özgürlük ve demokrasi ilişkisi ve bu yapıda toplumsal eşitliğin ele alınışına ilişkin görüşlerdeki tutarlı ve tutarsız yönleri ortaya koymayı amaçlamaktadır.

Neo liberalizm, Bireysel özgürlükler, Toplumsal eşitlik, Keynesyen iktisatçılar, Serbest piyasa, Yeni sağ

Arı, T. (1994). ''Neo liberalizm, bireysel özgürlük toplumsal eşitlik ilişkisi ve yeni sağ''. Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 15(1), 209-223.