Earthquake may be qualified as a natural disaster causing ruins concluded with loss of property and life. While basic changes canceming natural environment is taking form , it is an inevitable event that artificial environment is directly affected. The important thing is that our buildings has not examine a process ending with destroy through this inflation process and is that our buildings has been built suitable to this vertical and horizontal effects which appears suddenly. Changes which appear as result of faults , breaks out and collapses on the surface may be also observed as growing wave of earthquake and liquefiable distribution and connected with ground of building type , load and construction system must arrive good ground layer.
Deprem yeryüzünde büyük değişikliklere neden olan, mal ve can kaybıyla sonuçlanan yıkımlara yol açan doğal bir afet olarak nitelendirilebilir. Doğal çevre ile ilgili köklü değişiklikler oluşurken, üzerindeki yapay çevrenin doğrudan etkileşimi kaçınılmaz bir olaydır. Önemli olan bu etkileşim süresince yapılarımızın yıkımla sonuçlanan bir süreci yaşamaması ve aniden gelen bu yatay ve düşey ilkelere uygun üretilmiş olmalıdır. Yüzeydeki kırılmaların, kopma ve çökmelerin sonucunda ortaya çıkan değişiklikler, yumuşak ve gevşek zeminlerde, deprem dalgalarını büyütme ve sıvılaşma şeklinde de izlenebilir. Yapının zemin ile bağlantı ve yük aktarma ilişkisini sağlayan yapı elemanları olan temeller ise, deprem olayında önemli görevleri üstlenirler. Yapı tipi, yükü ve yapım sistemine göre seçilen temel tipi, sağlam zemin katmanlarına ulaşabilmelidir.

Earthquake damage of structures, Structure, Material, Floor, Yapıların deprem hasarları, Zemin, Yapı, Malzeme

Akıncıtürk, N. (2000). ''Yapıların deprem hasarlarında; zemin-yapı-temel ilişkisi, yapım sürecinde, uygulama ve malzemeye yönelik sorunlar''. Uludağ Üniversitesi Mühendislik Dergisi, 6(1), 41-48.