Ticaret borsaları ve Bursa ticaret borsası

1987

Ticaret Borsaları, malların, özellikle tarımsal ürün ve hammaddelerin alınıp satıldığı pazarlama merkezleri olup, yasa ve yönetmeliklerle düzenlenmiş kamu organizasyonlarıdır. Ticaret Borsaları Türkiye'de ve dünyada oldukça uzun bir geçmişe sahiptir. 1986 yılı istatistiklerine göre Türkiye 'de, toplam muamele hacim leri 2,1 trilyon TL. olan 60 Ticaret Borsası bulunmaktadır. Bursa Ticaret Borsası 52 milyar TL. 'lık muamele hacmiyle ilk 10 borsa içinde yer almakta ve kotasyonuna, 61 maddeyi içeren 11 madde grubu girmektedir. Bunların çoğuyla ilgili pazarlama hizmetleri iyi gelişmemişken, yaş koza oldukça iyi organize edilmiş bir merkezde pazarlanmaktadır. Türkiye yaş koza üretiminin l/3'ü bu merkezde muamele görmektedir. Bursa Ticaret Borsası, bazı problemleri bulunmasına rağmen , tarımsal ürünlerin pazarlanmasında oldukça önemli bir role sahiptir.
Commodity Exchanges, which are public organizations established by law and legislation, are the centers where commodities, especially agricultural products and raw materials are bought and sold. Commodity Exchanges haue a long history both in the world and Turkey. According to the 1986 statistics, there are 60 Commodity Exchanges with the tumouers amounting to 2100 billion TL. Commodity Exchange of Bursa is among the top ten with its tumover of 52 billion TL. 11 commodity groups containing 61 items were listed in its quotation. While marketing seruices concerning with the majority of these commodities hauen 't improued enough fresh cocoon is marketed in a rather well organized center. Onethird of the fresh cocoon produced in Turkey is dealt in this center. Commodity Exchange of Bursa plays a uery important role in the marketing of agricultural products although it has so me problems.

Bu çalışma, Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimler Enstitüsünde Erkan Rehber'in danışmanlığında Filiz Döşer tarafından yazılan "Ticaret borsaları ve Bursa Ticaret Borsası" adlı yüksek lisans tezine dayanılarak hazırlanmıştır.

Ticaret borsaları, Bursa ticaret borsası, Yasa, Yönetmelik

Döşer, F. ve Rehber, E. (1987). "Ticaret borsaları ve Bursa ticaret borsası". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 6(1), 39-45.