Antalya, Alanya, Manavgat Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek liseleri 1. sınıf öğrencilerinin Almanca karşılıklı iletişim becerilerinin Avrupa Konseyi genel dil kriterleri çerçevesinde değerlendirilmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2006

Authors

Göçerler, Harun

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada Avrupa Konseyi Ortak Dil Kriterleri Çerçevesi’nin (AKODK) Almanca için bilgisayar odaklı hazırlanmış şekli olan Profile Deutsch’taki yapabilirim tanımlamaları (Kannbeschreibungen) temel alınarak, Antalya Bölgesi’nde üç Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesinde 1. sınıf Almanca öğrenicilerine birer kendini değerlendirme anketi hazırlanıp sunulmuştur. Anket Genel Çerçeve’ye göre öğrenicilerin A1-A2 seviyesinde Almanca karşılıklı iletişim alanında kendilerini değerlendirmelerini amaçlamaktadır. Dolayısıyla bir yönden de öğrenicilerin kendi bilgilerini değerlendirme alanında ne derece bilinçli oldukları sınanmıştır. Bu tür becerilerin sınıf içinde öğreniciye aktarılmasının da ancak öğrenici otonomisini her zaman ön planda tutan oluşturmacı yaklaşım ile mümkün olduğu savunulmaktadır. Ankette kullanılan A1 ve A2 ölçeği arasında özellikle Antalya ve Alanya’da bulunan Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Liseleri arasında anlamlı farklılık bulunmuştur. Fakat buna karşın, yüksek oranda kararsızlık belirtilmesi de öğrenicilerin henüz istenen otonom öğrenici anlayışına ulaşamamış olduklarını gösterir. Bu çalışmanın Türkiye’deki Anadolu Otelcilik ve Turizm Liseleri öğrenicilerinin Alman dilini AKODK’ya göre A1-A2 seviyelerinde uygulama boyutunda ne derece kullanabildiklerinin saptanması ve yine bu öğrenicilerin, yabancı dil öğrenim süreçlerinde kendi bilgilerinin değerlendirilmesinde ne derece bağımsız davranabildiklerini saptayabilmek, bunlara öneriler sunmak açısından bir model teşkil etmesi amaçlanmaktadır.
In this research, a one-to-one assesment survey was carried out on first year students studying German in tree Anatolian Tourism and Hotel Vocational High Schools in Antalya region. The survey’s aim was to investigate student’s own assessment of their performance of speech acts at A1-A2 levels as described in the CEF. Thus, it was tested that how conscious students were in assessing their knowledge. It has been said that these kinds of skills can only be acquired by students in classroom by a contructivist approach which always takes heed of students’ autonomy. Important differences have been found, especially between Antalya and Alanya Tourism and Hotel High Schools, in A1-A2 scala which were used in the survey. However, the high level of indecision shows that students have not acquired the desired understanding of autonomy. In this research, it has been aimed to determine how much students of Anatolian Tourism and Hotel High School use German language in practise according to A1-A2 scala of CEF and to find out how objective and independent students are in testing their knowledge in the process of learning a foreign language and to be an example in terms of giving advice .

Description

Keywords

Avrupa Konseyi Ortak Dil Kriterleri Çerçevesi, Oluşturmacılık ve Yabancı Dil Öğretimi, Oluşturmacılık, Avrupa Dil Portfolyosu, The Common European Framework for Languages, The Profile Deutsch, The European Language Portfolio, Constructivism, Constructivism and Foreign Language Teaching

Citation

Göçerler, H. (2006). Antalya, Alanya, Manavgat Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek liseleri 1. sınıf öğrencilerinin Almanca karşılıklı iletişim becerilerinin Avrupa Konseyi genel dil kriterleri çerçevesinde değerlendirilmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.