Helikopterlerin gövde ve motor titreşimlerinin fourier dönüşümü ve lokal dinamik modelleme yöntemiyle analizi ve sistem sağlık takibinin yapılması

Loading...
Thumbnail Image

Date

2004-06-23

Authors

Taşçı, Hüseyin

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Helikopterlerin gövde ve motor titreşimlerinin analizi ve takip edilmesi, işletim maliyeti pahalı ve riskli görevler üstlenen bu hava araçlarının uçuş emniyetinin sağlanabilmesinde çok önemli bir yer tutmaktadır. Özellikle askeri amaçlı uygulamalarda, göreve hazır helikopter sayısının yüksek tutulması, zorlu ve planlı bir çalışmayı gerektirir. Arıza yüzdelerini azaltıp faal hava aracı sayışım artırmak, bakım ekibine planlamalarda esneklik sağlar. Helikopterlerin muhtemel arızalarını önceden tespit edip gerekli önlemleri almak, bakım için gerekli zamanı kısalttığı gibi uçuş emniyetini de artırır. Uygun ve zamanında yapılan titreşim analizleri de, helikopter üzerinde oluşabilecek birçok arızanın önceden tespit edilerek önlenmesine yardımcı olur. Bu tezde, helikopter motor ve gövde titreşimlerinin Lokal Dinamik Modelleme (LDM) yöntemi kullanılarak analiz edilmesi, sonuçların Fourier analiz yöntemi ile karşılaştırılması ve elde edilen sonuçların, Helikopter sistemlerinin sıhhat takibinde kullanılmasının esasları sunulmuştur. Titreşim verileri UH-1H helikopteri uçuşlarından elde edilmiştir. Tezde, Lokal Dinamik Modelleme Yöntemi algoritması kullanılarak hazırlanan MATLAB yazılımının, limitlerin üzerindeki bir titreşim seviyesini başarı ile tespit ettiği gösterilmiştir.
Analyzing and following fuselage and engine vibrations of helicopters is very important for performing a healthy and secure flight of these expensive and risky platforms. Especially in military purpose applications, keeping the activity rates of helicopters at a high level requires challenging and planned working. Reducing fault percentages and increasing active aircraft rates will provide maintenance crew flexibility in their planning' s. Early determination of possible faults on helicopter and taking the precautions required increases flight safety as well as shortening the time needed for maintenance. Besides, suitable and well-timed vibration analysis may help making determinations and avoiding many faults that may arise on helicopter. In this thesis, analyzing the helicopter motor and fuselage vibrations by using Local Dynamics Modeling Method, comparing the results with Fourier analysis method and the principles of using the results in pursuit of system health is presented. Vibration data were collected from UH-1H helicopter flights. In this thesis it is proved that the MATLAB software prepared by using Local Dynamics Modeling Method algorithm determined over limited vibration level successfully.

Description

Keywords

Titreşim, Helikopter, Lokal dinamik modelleme, Sistem sağlık takibi, Vibration, Helicopter, Local dynamic modeling, Health and using monitoring system

Citation

Taşçı, H. (2004). Helikopterlerin gövde ve motor titreşimlerinin fourier dönüşümü ve lokal dinamik modelleme yöntemiyle analizi ve sistem sağlık takibinin yapılması. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.