Uludağ'da yayılışı olan thymus L. türleri üzerinde morfolojik ve anatomik araştırmalar

Thumbnail Image

Date

1994-11-07

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu araştırma, 1992 - 1994 yıllarında toplanan ve Uludağ'da yayılış gösteren Thymus türleri üzerinde yapılan morfolojik ve anatomik incelemelere dayanmaktadır. Yapılan çalışmalar sonucunda Uludağ'da 4 Thymus türünün yayılış gösterdiği saptanmıştır. Bu türler, T. bornmuelleri, T. praecox, T.tnracicus, T.longicaulis 'tir. Bu türlerden T. bornmuelleri Uludağ için endemiktir. Çalışmanın morfoloji bölümünde, Thymus türlerinin morfolojik özellikleri verilmiş olup çizimlerle de belirtilmiştir. Çizimler arazide çekilen fotoğraflarla desteklenmiştir. Anatomik çalışmalar, türlerin gövde ve yapraklarının orta bölgesinden alınan enine kesitler ile yaprak yüzeysel kesitlerde yapılmıştır.
The study is based on anatomical and morfological investigations of Thymus species collected in Uludağ between 1992-1994. The following 4 Thymus species have been found in this area: Thymus bornmuelleri Velen.y Thymus praecox Opiz subsp.skorpilii(Velen. )Jalas var. skorpilii., Thymus thracicus Velen.var.longidens (Velen) Jalas., Thymus longicaulis C. Presl, subsp. longicaulis var. subisophyllus (Borbas) Jalas. Thymus bornmuelleri is an endemic species for Uludağ. In the morphological part of this study, the morphological characters of Thymus species and related are given figures. Figures were supplemented by photographs taken in the fields. Anatomic assays were carried out transversal sections of trunks middle of the leaves and surfacial section of leaves.

Description

Keywords

Anatomi, Bursa, Morfoloji, Timus bezi, Uludağ, Anatomy, Morphology, Thymus gland

Citation

Tavukçuoğlu, S. (1994). Uludağ'da yayılışı olan thymus L. türleri üzerinde morfolojik ve anatomik araştırmalar. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.