Zeytin ağacı budama ürünü dal ve yapraklar ile zeytin küspesinin (prina) yem değeri üzerine bir araştırma

Thumbnail Image

Date

2004-09-29

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışma dondurarak saklama ile NaOH ve buharla işlemenin zeytin dal ve yaprakları (ZDY) ile zeytin küspesinin (ZK) yem değeri üzerine olan etkilerini araştırmak üzere düzenlenmiştir. Araştırmanın yem materyalini oluşturan ZDY ve ZK'nin OM, HP, HK, HY, NDF, ADF, ADL, içerikleri (KM'de) sırasıyla; % 93.9±0.06, 8.6±0.02, 6.1 ±0.06, 6.3±0.04, 47.1 ±0.06, 35.0±0.24, 20.4±0.28 ; 97.6±0.05, 4.6±0.02, 2.3±0.05, 11.1 ±0.04, 72.8±0.34, 54.1 ±0.66, 25.2±0.44 olarak saptanmıştır. ZDY ve ZK örnekleri ayrı olarak 2 ay süre ile derin dondurucuda dondurulmuş, 121°C'de 2 ve 4 saat sürelerle otoklavda tutularak buharla işlenmiş ve %4 ve %8 NaOH ile işlenmişlerdir. Araştırmanın yem materyalini oluşturan işlenmemiş ve farklı koşullarda işlenmiş ZDY ve ZK örneklerinin KM ve OM parçalanabilirlikleri in situ Naylon Kese Yöntemi ile, in vitro rumen parçalanabilirimi ise Gaz üretim Tekniği ile saptanmıştır. ZDY ve ZK örneklerinin 96 saatlik inkübasyon süresi sonundaki KM ve OM parçalanabilirlikleri ile gaz üretim değerleri sırasıyla; % 62.2±0.15- 77.6±0.142, 61.1±0.17-74.1±0.12, 52.5±1.15-57.8±2.72 mi; %27.7±0.15- 47.2±0.00, 28.4±0.71-40.2±0.06, 25.1 ±0.66-33.1 ±1.76 mi arasında değişmiştir. %8 NaOH ile işlenmiş ZDY ve ZK gruplarının KM ve OM parçalanabilirliklerinde ki artış önemli düzeyde bulunmuştur (P<0.05).
The research was carried out to determine possibilities of increasing feed value of olive tree (O/ea europaea sativa) branch and leaves (Olea europaea) (OTBL) and prina (P) with freeze preservation, NaOH treatment and steam treatment. OM, CP, CA, CF, NDF, ADF, ADL components of the OTBL and P were found as 93.9±0.06, 8.6±0.02, 6.1 ±0.06, 6.3±0.04, 47.1 ±0.06, 35.0±0.24, 20.4±0.28; 97.6±0.05, 4.6±0.02, 2.3±0.05, 11.1 ±0.04, 72.8±0.34, 54.1 ±0.66, 25.2±0.44 %, (as DM basis) respectively. OTBL and P separately freezed in a freezer for 2 months, autoclaved at 121°C for 2 and 4h, treated with 4 and 8% NaOH respectively. In situ degradability of DM and OM, content of OTBL and P samples were determined by Nylon Bag Technique, in vitro gas production values determined by Gas Production Technique. After 96h incubation; DM and OM degradation and gas production values of OTBL and P samples were changed between; 62.2±0.15-77.6±0.142, 61.1±0.17-74.1±0.12 %, 52.5±1.15-57.8±2.72 ml ; 27.7±0.15-47.2±0.00, 28.4±0.71-40.2±0.06 %, 25.1 ±0.66-33.1 ±1.76 ml respectively. Increases at DM and OM degradation values of OTBL and P treated with 8% NaOH, were significantly higher (P<0.05).

Description

Keywords

Zeytin dal ve yaprakları, Zeytin küspesi, Dondurarak saklama, NaOH ile işleme, Buharla işleme, İn situ parçalanabilirlik, İn vitro gaz üretimi, Olive branch and leaves, Prina, Freeze preservation, NaOH treatment, Steam treatment, In situ degradability, In vitro gas production

Citation

Olcay, F. (2004). Zeytin ağacı budama ürünü dal ve yapraklar ile zeytin küspesinin (prina) yem değeri üzerine bir araştırma. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.