Değişik vicia sativa genotiplerinde nükleotipik etkiler üzerinde araştırmalar

Loading...
Thumbnail Image

Date

1998

Authors

Çelikler, Serap

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada, Vicia sativa L. 'nin 7 çeşit ve hattı kullanılmıştır. Telofaz ( 2C ) ve Profaz ( 4C ) DNA miktarlarının tohum ağırlığı, % Mitotik indeks, stoma frekansı/mm2, klorofil a ve b içeriği, kök büyümesi ve gövde büyümesi üzerine olan etkileri araştırılmıştır. Vicia sativa L. 'nin kullanılan çeşit ve hatlarında 2C ve 4C çekirdek DNA miktarlarında önemli varyasyon saptanmıştır. Kullanılan çeşit ve hatların DNA miktarı ile % Mitotik indeks, klorofil a ve b içeriği ve kök büyümesi arasında bir ilişki olmadığı, fakat DNA miktarı ile tohum ağırlığı, stoma frekansı ve gövde büyümesi arasında anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Kullanılan çeşit ve hatların DNA miktarlarının tohum ağırlığı ile kuvvetli ilişkiye sahip olduğu belirlenmiştir. % Mitotik indeks ile DNA miktarı arasında anlamlı bir ilişkinin olmadığı, stoma frekansı ile anlamlı bir ilişkinin mevcut olduğu gözlenmiştir. Klorofil a ve b içeriği ile DNA miktarları arasında herhangi bir ilişki olmadığı tespit edilmiştir. Günlere göre kök ve gövde büyüme oranları belirlenerek DNA miktarları arasındaki ilişki incelenmiştir. DNA miktarı ile kök büyümesi arasında anlamlı bir ilişki saptanamamıştır. Gövde büyümesinin erken döneminde DNA miktarı ile büyüme arasında anlamlı negatif bir ilişki ve gelişimin ilerlemesi ile birlikte anlamlı pozitif bir ilişki dikkat çekicidir.
In this study, seven cultivar varieties of Vicia sativa L. have been used. Nucleotypic effects of telophase ( 2C ) and prophase ( 4C ) nuclear DNA amounts have been established upon seed weight, percent mitotic index, stomatal frequency/mm2, chlorophyll a and b content, root growth and shoot growth. A significant variation in the 2C and 4C nuclear DNA content of cultivar varieties of Vicia sativa has been established. No correlation was observed between their DNA contents and percent mitotic index, chlorophyll a and b and root growth of used of cultivar varieties. But a significant correlation was observed between DNA content and seed weight, stomatal frequency and shoot growth of cultivar varieties.

Description

Keywords

Vicia sativa, Çekirdek DNA içeriği, Nükleotipik etki, Nuclear DNA content, Nucleotypic effect

Citation

Çelikler, S. (1998). Değişik vicia sativa genotiplerinde nükleotipik etkiler üzerinde araştırmalar. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.