İç dişli çark mekanizmalarının analizi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2013

Authors

Engin, Barış

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada rim kalınlığının iç dişli çark mekanizmalarında kavrama rijitliği ve gerilme üzerine etkisi analitik ve sayısal yöntemlerle incelenmiştir. Önce konu ile ilgili literatür araştırması yapılmıştır.İç dişli çarklar ve analitik hesaplama yöntemleri hakkında bilgiler verilmiştir.Kavrama rijitliğinin hesaplanması analitik olarak anlatılmıştır.Sayısal hesaplamalar için diş profilleri oluşturulmuştur. Hem kavrama rijitliği hem de gerilme analizi birer örnekle açıklanmıştır.Sonuçlar analitik ve sayısal olarak karşılaştırılmıştır.Ek olarak çalışmada et kalınlığının iç dişliler üzerine etkisi açıklanmıştır. Sonuç olarak iç dişli de et kalınlığı artarsa iç dişlide gerilme ve kavrama rijitliği düşer.
In this thesis, the effect of rim thickness on internal gear mechanism, which was included gear mesh and gear stress, was invastegated with analytical and numerical calculations. Firstly, the literature on subject was followed. The common information about internal gears and analytical calculations methods were given. The tooth profiles were created for numerical calculations. Both calculation of gear mesh and calculation of gear stress were explained with an example.The results were compared with analitacal and numerical.In addition, the effects of rim thickness on internal gear mechanism were explained. Finally,if the rim thickness of internal gear increases, gear mesh stiffness and gear stress of internal gear decreases.

Description

Keywords

İç dişli çarklar, Rim kalınlığı, İç dişli çarklarda gerilme analizi, Sonlu elemanlar analizi, Kavrama rijitliği, Internal gear, Rim thickness, The stress analyses of internal gear, Finite element methods, Gear mesh

Citation

Engin, B. (2013). İç dişli çark mekanizmalarının analizi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.