CAD/CAM sistemlerinin seçimi

Thumbnail Image

Date

2000

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Günümüzde tasarım ve üretim faaliyetlerinde bulunan firmalar için büyük öneme sahip olan Bilgisayar Destekli Tasarım ve Üretim (CAD/CAM) sistemlerinin seçimi, bilimsel metotlar kullanılarak gerçekleştirilmelidir. Bu amaçla gerçekleştirilen bu çalışmada, otomotiv sanayine yan sanayi olarak hizmet veren bir firmada CAD/CAM Sistemi seçim süreci incelenmiştir. Mevcut sistemin değiştirilme nedenlerinin ortaya konulmasının ardından, sistem seçimi için bölüm sorumlularından ve kullanıcılardan oluşan bir değerlendirme ve seçim ekibi oluşturulmuştur. Firmanın ihtiyaçları belirlenmiş, pazardaki sistemler araştırılmış, ardından firmanın ihtiyaçlarına göre belirlenen değerlendirme kriterlerinin ışığı altında sistemlerin detaylı incelemesi gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlar bir karar destek yöntemi olan Analitik Hiyerarşi Yöntemi kullanılarak değerlendirilmiş ve seçim gerçekleştirilmiştir.
Selection of Computer Aided Design and Manufacturing (CAD/CAM) systems, of which have great importance for the companies that are dealing with design and production activities, should be done by using scientific methods. In this paper, a CAD/CAM selection process realized in a supplier company in automative industry is studied for this purpose. After establishing the reasons for changing the present CAD/CAM system, a selection and evaluation team is formed with the participation of users and division chiefs. The requirements of the company are determined, the systems on the market are searched and then systems are deeply examined according to the evaluation criteria derived from the requirements of the company. The results are evaluated with Analytic Hierarchy Process which is a decision support sistem.

Description

Keywords

Bilgisayar destekli tasarım, Computer aided manufacturing, Computer aided design, Bilgisayar destekli üretim

Citation

Çelikliay, G. (2000). CAD/CAM sistemlerinin seçimi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.