Ayçiçeğinde yaprak döktürmenin tane verimi ve kalitesi üzerine etkileri

Loading...
Thumbnail Image

Date

1996-11-01

Authors

Özyavuz, Dilek

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Ayçiçeği bitkisinde suni olarak yaprak döktürmenin çeşitli agronomik ve teknolojik karakterler üzerine etkisini saptamak için planlanan bu çalışma, 1994 ve 1995 yıllarında yapılmıştır. Araştırmada kontrol ile birlikte farklı iki gelişme döneminde (tabla oluşumu ve çiçeklerime başlangıcı) dört değişik yaprak dökümünden oluşan (tüm yapraklar, alt, orta ve üst yaprakların uzaklaştırılması) toplam 9 adet muamele kullanılmıştır, Araştırma, Sunbred-281 hibrid çeşidi ile tarla koşullarında yapılmıştır. Çok sayıda agronomik ve teknolojik özellikler üzerinde gözlemler yapılmıştır. Bütün karakterlerin yaprak döktürme uygulamalarından etkilendiği bulunmuştur. Tabla oluşum döneminde tüm yaprakların doldurulduğu durumda biç tane teşekkül etmemiştir. Bütün yaprak döktürme uygulamaları kontrole göre tane verimini % 16-100 oranında azaltmıştır. Yağ oram çiçeklerime döneminde tüm yaprakların uzaklaştırıldığı konumda kontrole göre % 10 civarında düşmüş ise de diğerleriyle kontrol arasında farklılık bulunamamıştır.
This study was intented to determine the effects of artificial defoliation on some agronomical and technological characteristics of seeds of sunflower. The effects of four defoliations (lower-middle-upper and full leaf removals) two growth stages (head formation and begining of flowering) of hibrid sunflower Sunbred-281 were examined under field conditions in 1994 and 1995. Plants undefoliated were used as control. Certain agronomical and technological characteristics measured were influenced by defoliation treatments. No seed formed when the whole leaves were removed at head formation stage. AH the defoliation treatments decreased seed yield about 16-100 % as compared with control. Full leaf removal treatment reduced oil content of seed by 10 % while other defoliations did not differ from control.

Description

Keywords

Ayçiçeği, Yaprak döktürme, Tane verimi, Sunflower, Defoliation, Seed yield, Oil persentage, Yağ oranı

Citation

Özyavuz, D. (1996). Ayçiçeğinde yaprak döktürmenin tane verimi ve kalitesi üzerine etkileri. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.