Magnetik süperörgülerin yapısal incelemeleri

Loading...
Thumbnail Image

Date

2001-10-05

Authors

Şener, Fatih

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada, magnetik süperörgülerin x-ışını kırınım desenini elde etmek için, tabaka kalınlığı ve arayüzey dalgalanmalarını içeren genel x-ışını kinematik saçılma teorisi kullanılarak bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. Elde edilen kırınım desenleri konu ile ilgili diğer çalışmalardaki kırınım desenleri ile karşılaştırılmıştır. Ayrıca programdaki tabaka kalınlığı ve arayüzey kalınlığı gibi bazı parametrelerin, kırınım desenleri üzerindeki etkisi araştırılmıştır.
In this study, a computer program has been developed to obtain x-ray diffraction patterns of magnetic superlattices using the general x-ray kinematical scattering theory including the layer thickness and interface fluctuations. The obtained diffraction patterns have been compared with those of other work related with this subject. Also, the effects of some parameters such as layer thickness and interface distance on the diffraction patterns have been investigated.

Description

Keywords

Magnetik süperörgüler, X-ışını kırınımı, Magnetic superlattices, X-ray diflraction

Citation

Şener, F. (2001). Magnetik süperörgülerin yapısal incelemeleri. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.