Farklı kumaş yapılarında dikiş büzülmesinin objektif ölçümü ve değerlendirilmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2008-07-29

Authors

Süvari, Fatih

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada konfeksiyon endüstrisinde sık karşılaşılan ve ciddi sorun olarak bilinen ve estetik bir problem olarak tanımlanan dikiş büzülmesinin, objektif ölçümü ve değerlendirmesi sunulmuştur. Ölçüm için kamera, ışıklandırma sistemi, dönen platformdan oluşan bir düzenek geliştirilmistir. Görüntü analizi teknikleri kullanılarak, farklı büzülme derecelerindeki, elastan içeren dokuma kumaşlar ve astarlık kumaşların kırışıklık yoğunlukları hesaplanmıştır. Dikiş büzülmesinin objektif değerlendirme işlemi üzerinde etkili kriterler vurgulanmış, büzülme sonuçları üzerindeki etkileri tartışılmıştır. Objektif ölçüm düzeneği ve değerlendirme prosedüründen elde edilen sonuçlar, önceki çalışmada uzmanlar tarafından subjektif olarak değerlendirmiş değerler ile karşılastırılmıstır. Hızlı ve maliyeti düşük bir ölçüm sistemi geliştirilmis, yeterli hassasiyette dikiş büzülme dereceleri hesaplanmıştır.
Seam puckering is known as the most serious and frequently encountered issue and defined as an aesthetical problem in garment manufacturing industry. In this study objective measurement and evaluation of seam puckering were presented. A device consisting of camera, illumination system and rotating stage was developed for measurement. Wrinkle densities of elastic woven stretch fabrics and interlining fabrics, which have various puckering degrees, were calculated using image processing techniques. Effective factors on objective evaluation process of seam puckering were emphasized and effects on puckering results were discussed. The results, which were obtained from objective measurement device and evaluation process, were compared with the ratings that were evaluated by experts subjectively in the previous study. Fast, inexpensive measurement system was developed and sufficient seam puckering degrees were calculated.

Description

Keywords

Dikiş, Dikiş büzülmesi, Görüntü analizi tekniği, Objektif ölçüm, Seam, Seam puckering, Image analysis technique, Objective measurement

Citation

Süvari, F. (2008). Farklı kumaş yapılarında dikiş büzülmesinin objektif ölçümü ve değerlendirilmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.