Alfa-iminooksimler ve bazı metallerle komplekslerinin elde edilmeleri ve yapılarının incelenmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2007

Authors

Fındıkkaya, Neslihan

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalısmada, daha önce yapılmamıs olan yeni bir ligand ve bu ligandın bazı geçis metalleri ile kompleksleri sentezlendi. Baslangıç maddesi olarak asetofenon kullanıldı. Asetofenon sodyum etoksitli ortamda bütil nitrit ile nitrozolanarak isonitrosoasetofenon elde edildi. sonitrosoasetofenon asidik ortamda allilamin ile reaksiyon vererek (2E)-3-aza-1- (hidroksiimino)-fenilhekza-2,5-dien sentezlendi. Alkollü ortamda çözülmüs bu liganta, alkolde çözünmüs olan Co(II) ve Zn(II) klorür tuzları ilave edilerek renkli kompleksler çöktürüldü. Sonuç olarak, daha önce yapılmayan yeni bir ligand ve iki kompleksi izole edildi. Bunların yapıları, NMR, IR spektroskopisi, elemental analiz ve manyetik duyarlılık teknikleri ile aydınlatıldı.
In this work, a new ligand and its transition metal complexes were synthesized, which was not reported previously. w-isonitrosoacetophenone was isolated through the nitrosotion reaction between acetophenone and butyl nitrite in sodium ethoxide medium. (2E)-3-aza-1- (hydroxyimino)-phenylhexa-2,5-dien has been synthesized by the reaction of wisonitrosoacetophenone and allylamine in acidic medium. Addition of Co(II) and Zn(II) chloride salts dissolved in water into ethanol solution of ligand have given coloured complexes. In conclusion, a novel ligand and two complexes were isolated. Their structures were determined by NMR and IR spectroscopy, elemental analytical and magnetic susceptibility tecniques.

Description

Keywords

Oksim, α- imino oksim, Co(II), Zn(II) kompleksleri, Oxime, α-imino oksime, Zn(II) complexes

Citation

Fındıkkaya, N. (2007). Alfa-iminooksimler ve bazı metallerle komplekslerinin elde edilmeleri ve yapılarının incelenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.