Küresel iklim değişikliği ile mücadele aracı olarak karbon vergisi ve etkinliği

Loading...
Thumbnail Image

Date

2019-09-13

Authors

Acar, Esma

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Küresel iklim değişikliği ile mücadele aracı olarak karbon vergisi uygulamasının ve etkinliğinin ele alındığı bu çalışmada iklim değişikliğine neden olan etkenler ve iklim değişikliğinin sonuçları üzerinde durulmuş, iklim değişikliği sorunu ile mücadelede uluslararası çözüm arayışlarına değinilmiştir. Havaya bırakılan karbondioksit tonu başına, salınan karbondioksit miktarı ile orantılı olarak alınan karbon vergisi uygulamasında amaç küresel ısınmaya neden olan fosil yakıt kullanımını azaltmaktır. Başta AB ülkeleri olmak üzere birçok ülkede uygulanan karbon vergisi henüz Türkiye‟de uygulanmamaktadır. Bu doğrultuda bir politika aracı olarak karbon vergisinin Türkiye‟de uygulanabilirliği ele alınmış ve Türkiye için politika önerisi geliştirilmiştir.
In this study, which focuses on the implementation and effectiveness of carbon tax as a means to combat global climate change, the factors that cause climate change and the consequences of climate change are emphasized and the search for international solutions to combat the climate change problem is discussed. The purpose of the carbon tax levied in proportion to the amount of carbon dioxide emitted per ton of carbon dioxide released into the air is to reduce the use of fossil fuels that cause global warming. The carbon tax implemented in many countries, mainly in EU countries have not yet implemented in Turkey. In this respect, the applicability of the carbon tax in Turkey as a policy tool is considered and policy recommendations for Turkey are developed.

Description

Keywords

İklim değişikliği, Climate change, Küresel ısınma, Çevre vergileri, Karbon vergisi, Karbon vergisinin etkinliği, Global warming, Environmental taxes, Carbon tax, Effectiveness of carbon tax

Citation

Acar, E. (2019). Küresel iklim değişikliği ile mücadele aracı olarak karbon vergisi ve etkinliği. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.