Kolloidal silika dispersyonunun polietilen kumaşların balistik performansına etkisi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2007

Authors

Çerkez, İdris

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalısmada kolloidal silika dispersiyonunun farklı gramajlardaki dokusuz yüzey tela malzemesinin enerji yutumuna olan etkisi arastırılmıstır. Bu amaçla; üç farklı gramajdaki(18, 28 ve 45 g/m2) tela malzemeleri bes farklı konsantrasyondaki (0,20, 30, 40 ve 50 g/l) silika dispersiyonu ile emdirilerek gramaja ve konsantrasyona baglı olarak telanın enerji yutumundaki degisim ölçülmüstür. Çalısma sonuçlarına göre silika konsantrasyonunun ve tela gramajının artısıyla birlikte enerji yutumun arttıgı görülmüstür.
In this study, the effect of colloidal silica dispersion on the energy absorbtion of different weight in grams polythene nonwoven interfacing material is investigated. By this aim; three different (18, 28 ve 45 g/m2) weights in grams interfacing materials are padded with five different concentrated (0,20, 30, 40 ve 50 g/l) silica dispersions so the variation of interfacing materials energy absorbtion is measured. According to research results, interfacing materials energy absorption increases with the increase in silica dispersions concentration and the weight in grams of interfacing material.

Description

Keywords

Balistik darbe, Kolloidal silika dispersiyonu, Enerji yutumu, Ballistic impact, Colloidal silica dispersion, Energy absorption

Citation

Çerkez, İ. (2007). Kolloidal silika dispersyonunun polietilen kumaşların balistik performansına etkisi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.