Bursa Katırlı dağı karayosunlarında radyasyon taranması

Loading...
Thumbnail Image

Date

2006-08-09

Authors

Kahraman, Ayşe Gül

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Karayosunları, bitkiler aracılığı ile radyoaktif kirliliği belirleme de en yaygın kullanılan materyaldir. Karayosunlarının yüksek konsantrasyon kapasitesi, çevresel radyoaktif kirliliğin biyoindikatörü olarak kullanılabilir. Çevresel kirlilikle ilgili bilgi, radyoekolojik gözlem sistemleri geliştirmek ve doğal ekosistem durmunu tahmin etmek için kullanılabilir. Bu çalışmada karayosunları Türkiye'nin kuzeybatısında olan Katırlı Dağı'ndan toplandı ve aktiviteler TENNELEC marka LB 1000-PW detektörü ile belirlendi. Toprak, kaya ve ağaç kabuğu üzerinde yetişen karayosunları toplandı. Elde edilen en yüksek aktivite değerleri toprak, kaya ve ağaç kabuğu için sırasıyla 1.25 ± 0.08, 0.70 ± 0.07, 0.76 ± 0.05'dir.
Mosses are one of the most widely used procedures to determine via plant of radioactive contamination. The high concentrating capacity of mosses may be used as bioindicator of environmental radioactive contamination. Information about this contamination may be used to develop a radioecological monitoring system and to forecast the state of natural ecosystems. In this study, the mosses were collected in region of Katırlı Mountain in northwestern Turkey, activities were determined using TENNELEC LB 1000-PW detector. Samples of mosses growing on soil, rock, and tree bark were collected. The highest values which were obtained are 1.25 ± 0.08, 0.70 ± 0.07, 0.76 ± 0.05 for growing on soil, rock and tree bark, respectively.

Description

Keywords

Karayosunu, Radyasyon, Beta radyoaktivitesi, Biyoindikatör, Moss, Radiation, Beta radioactivity, Bioindicator

Citation

Kahraman, A. G. (2006). Bursa Katırlı dağı karayosunlarında radyasyon taranması. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.