Hibrit akış tipi atölyede çizelgeleme

Loading...
Thumbnail Image

Date

2010

Authors

Cihanlı, Özlem

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada iki aşamalı karma akış ipi üretim ortamında çizelgeleme problemi ele alınmıştır. Özdeş olmayan paralel tezgahları içeren problemde, işler sadece belirlenen tezgahlarda işlenebilmekte ve sıralamaya bağlı hazırlık sürelerini içermektedir. Problemin amacı, en büyük tamamlanma zamanının en küçüklenmesi olarak belirlenmiştir. Çözüme yönelik olarak bir matematiksel model geliştirilmiş ve modelin optimal çözümü MPL ile elde edilmiştir. Daha sonra model işlerin tamamlanma zamanını kısaltmak üzere eşit alt-parti büyüklükleri ile parti bölmeyi sağlayacak şekilde geliştirilmiştir. Önerilen model için optimal çözüm yine MPL ile sağlanmıştır. Sonuç olarak, her iki modelin çözüm değerleri ve performansları karşılaştırılmış ve farklı senaryolar için modelin doğruluğu sınanmıştır.
In this study, a hybrid flow shop scheduling problem is considered. This problem consists of un-identical parallel machines that can process only specific jobs and the machines have sequence dependent set up times. The objective function of the problem is minimization of maximum completion time. A mathematical model has been developed and optimal solution is gained by MPL. A mathematical model based on lot splitting with equal lot size is proposed to provide an improvement on objective. A mixed integer programming formulation is also given and used to get optimal solution. In conclusion, solution results and efficiency of the both models have been compared and several scenarios have been examined for validation of the model.

Description

Keywords

İki aşamalı karma akış tipi atölye, Sıralamaya bağlı hazırlık zamanları, Karışık tamsayılı programlama, Özdeş olmayan tezgahlar, Tezgah uygunluğu/serbestisi, Parti bölme, Two-stage hybrid flowshop, Sequence dependent setup times, Mixed integer programming, Unidentical machines, Machine eligibility, Lot splitting

Citation

Cihanlı, Ö. (2010). Hibrit akış tipi atölyede çizelgeleme. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.