Nanoliflerin yüzey özelliklerinin incelenmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2009-07-22

Authors

Düzyer, Şebnem

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada elektro çekim yöntemi ile polietilen tereftalat liflerinin üretimi ve üretilen nanoliflerin karakterizasyonu amaçlanmıştır. İlk olarak ağırlıkça %13, %16 ve %20 oranında polietilen tereftalat içeren nanolifler solüsyondan çekim ile üretilmiştir. Oluşan nanoyüzeylerin yüzey karakterizasyonu optik mikroskop, taramalı elektron mikroskobu (SEM) görüntüleri ve temas açısı ölçümleri ile, mekanik karakterizasyonu ise kopma mukavemeti ve uzaması testleri, termal karakterizasyonu diferansiyel taramalı kalorimetri analizleri (DSC), termomekanik karakterizasyonu dinamik mekanik analiz (DMA) ve iç yapı karakterizasyonu X ışını difraksiyonu analizleri ve Fourier transform infrared spektrometresi analizleri ile yapılmıştır.
The aim of this work was to produce polyethylene terephthalate fibers by electrospinning technique and to characterize the produced nanofibers. First different Polyethylene terephthalate (PET) concentrations of 13%, 16% and 20%wt solvent-spun nanofibers were produced. Optical microscope and scanning electron microscope (SEM) and contact angle measurements were performed to characterize surface charecteristics, tensile tests were performed to obtain mechanical characteristics of nanofibers, differential scanning calorimetry (DSC) was used to determine thermal properties of nanofibers, dynamic mechanical analysis (DMA) was performed to obtain mechanical characteristics and X-ray tests and Fourier transform infrared spektrometer tests were performed to analyse the internal structure of nanofibers.

Description

Keywords

Nanolif, Elektro çekim, Polietilen tereftalat, Karakterizasyon, Nanofiber, Electrospinning, Polyethylene terephthalate, Characterization

Citation

Düzyer, Ş. (2009). Nanoliflerin yüzey özelliklerinin incelenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.