Tarihi çevrelerde alan yönetiminde farklılıkların yönetimi

Thumbnail Image

Date

2022-05-26

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Tarihi çevreler, tarihsel anlam barındıran farklı zamanlardaki olay örgüleri veya kişilerin katmanlaştığı korunması gereken alanlardır. Alan yönetimi ise, korunması gereken tarihi çevrelerin sistematik ve planlı bir biçimde neden, nasıl ve kimlerle korunacağına dair yöntemleri ortaya koyan disiplinler arası bir yaklaşımdır. Alan yönetimi süreci, katılımcılık anlayışını benimsemekte ve içerisinde birçok paydaş bulundurmaktadır. Bu paydaşlar; karar verenler (yöneticiler, yerel yönetimler), kararı etkileyenler (akademisyenler, sivil toplum örgütleri, kalkınma ajansları, meslek örgütleri) ve karardan etkilenenler (bölgede yaşayan halk, bölgeyi ziyaret eden turistler) şeklindedir. Bireyler ve toplumlar çeşitli boyutlar açısından birbirlerinden farklılaşmaktadır. Bu durum aynı ortamda bulunması gereken insanlar arasında bir gerilim yaratmaktadır. Yaşanan bu gerilimin yönetilmesi, farklılıkların yönetimi olarak tanımlanmaktadır. Toplumların ve bireylerin kültürel kimliklerinin devamlılığı ve sürekliliği için tarihi çevre alanlarının ve kültürel varlıkların korunması çok önemlidir. Bu da başarılı alan yönetim çalışmaları ile mümkün olmaktadır. Çalışmada tarihi çevrelerde alan yönetimi ve farklılıkların yönetimi kavramları incelenmiş; tarihi çevrelerde alan yönetimindeki söz konusu paydaşlar arasında ne tür farklılıkların bulunduğu ortaya koyulmuş ve yapılacak alan yönetimi çalışmalarında ortaya çıkacak çalışmaların başarıya ulaşabilmesi için farklılıkların yönetilmesi konusunda öneriler geliştirilmiştir.
Historical environments are areas that need to be protected, where plots of different times or people are stratified with historical significance. Area management, on the other hand, is an interdisciplinary approach that reveals the methods for how, how and with whom to protect the historical environments that need to be preserved in a systematic and planned manner. The field management process adopts the understanding of participation and includes many stakeholders. These stakeholders; decision makers (administrators, local administrations), those who affect the decision (academics, non-governmental organizations, development agencies, professional organizations) and those affected by the decision (residents of the region, tourists visiting the region). Individuals and societies differ from each other in terms of various dimensions. This situation creates a tension between people who need to be in the same environment. Managing this tension is defined as the management of differences. It is very important to protect historical environmental areas and cultural assets for the continuity and continuity of the cultural identities of societies and individuals. This is possible with successful field management studies. In the study, the concepts of area management and diversity management in historical environments were examined; What kinds of differences exist between the stakeholders in the field management in historical environments have been revealed and suggestions have been made on the management of the differences in order to achieve the success of the works that will emerge in the field management studies to be carried out.

Description

Keywords

Tarihi çevre, Alan yönetimi, Farklılık, Farklılıkların yönetimi, Historical area, Area management, Diversity, Diversity management

Citation

Mercan, Ü. (2022). Tarihi çevrelerde alan yönetiminde farklılıkların yönetimi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.