Gıda güvenliği ve etik

Thumbnail Image

Date

2022-02-25

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Küreselleşen dünyada nüfusun artmasına paralel olarak tüketimin artması, ulusal ve uluslararası gıda ticaretinin yaygınlaşması, teknolojik gelişmelerle birlikte gıda endüstrisinin yaygınlaşması, beraberinde son zamanlarda gıda kaynaklı hastalıkların artmasına sebep olmuştur. Bunun yanı sıra dünyanın genelinde ve Türkiye'de ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından çalışmalar yapılmış, çeşitli gıda güvenlik sistemleri ve uygulamaları yürürlüğe girmiştir. Diğer taraftan üretim yapan işletmelerin ve tüketicilerin gıda güvenliği bilinçlerinin oluşmaması bazı sorunlara yol açmaktadır. Ayrıca üreticilerin daha çok para kazanma hırsı, gıdalarda hileye başvurup gayrı ahlâki ve etik olmayan tutumlar sergilemesine sebep olmuştur. Bu çalışmada; gıda güvenliği sorunları incelenmiş, oluşturulan gıda güvenliği sistemleri ve uygulamaları irdelenmiş, tüketicinin eğitimi ve bilinçlendirilmesi konuları ele alınmış, üretimde etik ilkeler üzerinde durulması gerektiği bildirilmiş ve oluşan sorunlara çözümler derlenerek sunulmuştur. Özellikle toplumun eğitim ve bilinçlendirilmesi hususunda; tüm bireylerin, kamu, kurum ve kuruluşların ortak bir çalışma yaparak bağımsız bir gıda platformu oluşturması, liyakatli ve gönüllü kişilerle bu çalışmaların yürütülüp sosyal medyayı daha etkin bir şekilde kullanılması gerektiği vurgulanmıştır.
In the globalizing world, the increase in consumption in parallel with the increase in population, the spread of national and international food trade, the spread of the food industry with technological developments have recently caused an increase in food-borne diseases. In addition, studies have been carried out by relevant institutions and organizations throughout the world and in Turkey, and various food safety systems and practices have been put into effect. On the other hand, the lack of food safety awareness of production companies and consumers causes some problems. In addition, the ambition of the producers to earn more money has led to cheating in food and exhibiting unethical and unethical attitudes. In this study; food safety problems were examined, the created food safety systems and practices were examined, the education and awareness of the consumers were discussed, it was stated that ethical principles in production should be emphasized and solutions to the problems were compiled and presented. Especially in terms of education and awareness of the society; It was emphasized that all individuals, public institutions and organizations should work together to create an independent food platform, and that these studies should be carried out with qualified and volunteer people and social media should be used more effectively.

Description

Keywords

Gıda güvenliği, Etik, Üretim, Tüketim, Sağlık, Food safety, Ethics, Production, Consumption, Health

Citation

Taniş, M. E. (2022). Gıda güvenliği ve etik. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.