Farklı lokasyonlarda silajlık mısır çeşitlerinin verim ve bazı kalite unsurlarının belirlenmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2021-11-02

Authors

Yılmaz, Bilal

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışma, Bursa, Karacabey, Mustafa Kemalpaşa ve Aydın Çine lokasyonlarında yetiştirilen Colonia, AGM1403, PR31Y43 ve DKC7240 silajlık mısır çeşitlerinin verim ve bazı kalite özelliklerini belirlemek amacı ile gerçekleştirilmiştir. Yapılan araştırmada 3 farklı lokasyon ve 4 adet silajlık mısır çeşidi yer almıştır. Deneme her lokasyonda tesadüf blokları deneme desenine göre 4 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Bloklar ve parseller arasında 1 m mesafe bırakılmıştır. Ekim elle yapılmış, sıra arası mesafesi 70 cm ve sıra üzeri mesafe 15 cm tutulmuştur. Parsel boyu 5 m ve her parselde 4 sıra bulunmaktadır. Bitkiler 30-40 cm boya ulaştıklarında üre (% 46 N) gübresinden dekara 20 kg N gelecek şekilde gübreleme yapılmıştır. Bitkiler süt olum/hamur olum dönemlerine geldiğinde; bitki sayısı, bitki boyu, koçan / bitki oranı, yaprak / sap oranı, , çiçeklenme gün sayısı, yeşil ot ve kuru ot verimi gibi özellikler incelemiştir. Ayrıca Karacabey lokasyonunda kuru madde (%), ham protein (%), hazmolabilir ham protein (%), ham selüloz (%), NDF (Nötral deterjan lif), ADF (Asit deterjanda lif) ve ADL (Asit deterjan lignin) kalite parametrelerinin ölçümleri yapılmıştır. Elde edilen veriler JMP Pro 13 istatistik programıyla analiz edilmiştir. Yapılan bu istatistiksel analizler sonucunda; yeşil ot verimi ve kuru ot verimi bakımından iyi performans göstermiş olan COLONIA çeşidi ham protein oranı bakımından da ortalama bir performans göstermiştir. Bu sonuçlardan hareketle 3 lokasyon için de COLONIA çeşidinin silajlık mısır üretiminde bölgenin iklim koşullarına adaptasyon gösterdiği ve tercih edilebilir bir çeşit olduğu görülmektedir.
This study was carried out to determine the yield and some quality characteristics of Colonia, AGM1403, PR31Y43 and DKC7240 silage maize varieties grown in Bursa, Karacabey, Mustafakemalpaşa and Aydın Çine locations. In the research, 3 different locations and 4 silage corn varieties were included. The experiment was set up in a randomized block design with 4 replications at each location. A distance of 1 m was left between blocks and parcels. Sowing was done by hand, row spacing was 70 cm and inrow spacing was 15 cm. The parcel is 5 m long and there are 4 rows in each parcel. When the plants reached a height of 30-40 cm, urea (46% N) fertilizer was applied to 20 kg N per decare. When the plants come to the milk production/dough period; Number of Plants, Plant Height, Root / Plant Ratio, Leaf / Stalk Ratio, Yield such as Green Grass and Hay Yield, Water (%), Dry Matter (%), Crude Protein (%), Ingestible Crude Protein (%), Raw Cellulose (%), NDF (Neutral detergent fiber), ADF (Acid detergent fiber) and ADL (Acid detergent lignin) quality parameters were measured. The obtained data were analyzed with the JMP Pro 13 statistical program. As a result of these statistical analyzes, Colonia variety, which showed good performance in terms of green grass yield and hay yield, also showed an average performance in terms of crude protein ratio. Based on these results, it is seen that Colonia variety adapts to the climatic conditions of the region and is a preferable variety in silage corn production for all 3 locations.

Description

Keywords

Mısır, Verim, Silaj, Kalite, Corn, Yield, Quality

Citation

Yılmaz, B. (2021). Farklı lokasyonlarda silajlık mısır çeşitlerinin verim ve bazı kalite unsurlarının belirlenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.