Rüzgar türbinlerinde veri toplama sistemlerinin geliştirilmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2010

Authors

Çiftçi, Harun

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada, bir küçük rüzgar türbini ile kurulu olan meteoroloji istasyonunun verileri bir veri yakalama sistemi kurularak elde edilmeye çalışılmıştır. Meteorolojik verilerin ve rüzgar türbininin devir sayısının elde edilmesi için Labview programlama dili kullanılmış. Türbin gücü ise direk inverter ile yapılan bağlantıyla elde edilmeye çalışılmıştır. Böylece rüzgar durumu ve türbin verileri karşılaştırılarak devir sayısı ve gücün rüzgarla değişimi, uç hız oranı ve verimlilik gibi değerlerin bulunması amaçlanmıştır.
In this study a data acquisition system is tried to build in order to catch data from installed meteorology station and small wind turbine. Labview, as a programming language, is used for acquisition of the meteorological data and revolutions per minute of wind turbine. The power of the turbine is tried to be obtained directly in connection with inverter. In that way, by comparing the data of the wind situation and turbine, the values such as revolutions per minute and tip speed ratio are aimed to be found.

Description

Keywords

Küçük rüzgar türbini, Veri yakalama sistemi, Labview, Uç hız oranı, Small wind turbine, Data acquisition system, Tip speed ratio

Citation

Çiftçi, H. (2010). Rüzgar türbinlerinde veri toplama sistemlerinin geliştirilmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.