Karadutun (Morus nigra L. ) in vitro çoğaltımı

Loading...
Thumbnail Image

Date

2012-05-29

Authors

Şengül, Emel

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada karadutun in vitro çoğaltım olanakları değerlendirilmiştir. Eksplant olarak karadutun (Morus nigra L.) yaşlı ağaçlarından alınan kışlık koltuk tomurcukları ile ilkbaharda sürmenin başlaması ile oluşan yıllık sürgünlerden alınan koltuk tomurcukları ve in vitro da çoğaltımı yapılmış 5-6 aylık genç bitkilerden alınan koltuk tomurcukları kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, yaşlı ağaçlardan alınan kışlık koltuk tomurcuklarının daha iyi sonuçlar verdiği görülmüştür.Başlangıç kültüründe en iyi sonuçlar, 1 mg/L BA içeren ortamdan elde edilmiştir. Genç bitkilerden alınan eksplantlar başlangıç kültüründe yüksek sürme oranı yanında oldukça yüksek oranlarda kallus oluşturmuştur.Sürgün çoğaltım aşamasında verim çağındaki ağaçlardan alınan eksplantlarda çoğaltma ve vitrifikasyon oranları dikkate alındığında 3 mg/L BA konsantrasyonunun daha iyi sonuç verdiği görülmüştür. In vitro da çoğaltımı yapılmış bitkilerden alınan eksplantlarda ise 2 mg/L BA konsantrasyonu daha başarılı sonuçlar vermiştir.En yüksek köklenme oranı her üç eksplant tipinde de kontrol ve putresin uygulamalarından elde edilmiştir.
In this study possibilities of in vitro propagation of black mulberry were evaluated. Axillary buds taken from mature trees in winter and spring, and 5-6 months juvenile plants propagated in vitro culture were used as explants. According to the results obtained, it was seen that axillary winter buds taken from mature trees gave the best results.The best results in the initiation culture were obtained from 1 mg/L BA concentration. g/L. In explants taken from juvenile plants generated high sprout rate and callus formation.The best results in the initiation culture were obtained from 1 mg/L BA concentration. g/L. In explants taken from juvenile plants generated high sprout rate and callus formation.The highest rooting rate in all three types of explants was obtained from putrescine and control applications.

Description

Keywords

Karadut, Mikro çoğaltım, BA, Putresin, Morus nigra, Micropropagation, Putrescine

Citation

Şengül, E. (2012). Karadutun (Morus nigra L. ) in vitro çoğaltımı. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.