İslâm’ın ilk dönemine ait bir hiciv örneği: Hassân b. Sâbit’in Hemziyye’si

Loading...
Thumbnail Image

Date

2009

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Hiciv, Câhiliye dönemi şiirinin önemli bir temasıdır. Bazen kişisel garazlardan, çoğu zaman ise kabileler arası rekabetten dolayı, Câhiliye şiirinde hicve başvurulmuştur. Ancak Câhiliye dönemi hicvinin en büyük özelliği, bedenî kusurlardan daha çok, muhatapta insanî erdemlerin (cesaret, vefakarlık, cömertlik vs.) bulunmaması üzerine kurulmuş olmasıdır. Bu tarz hicvin en parlak dönemi, Medine’ye hicretten itibaren, İslâm’ın tamamen yerleştiği halifeler dönemine kadar olan zaman dilimidir.
Satire was one of the most important themes in the poetry of Jâhiliyya period. Satirical poems were being composed for personal purposes sometimes, but mostly for tribal rivalries. However, we could not find any ode wholly dedicated to satire in this period, instead satire was used to support eulogies. One of the most distinctive characteristics of the satire of this period, is that the satire focused on humanly merits, not on corporal 300 defects. The second decade of Islamic invitation was the most gorgeous period of this classical type of satire in Arabic poetry.

Description

Keywords

Hassân b. Sâbit, Hiciv, Câhiliye dönemi şiiri, Hassân b. Thabit, Satire, Classical arabic poetry

Citation

Taşdelen, H. (2009). "İslâm’ın ilk dönemine ait bir hiciv örneği: Hassân b. Sâbit’in Hemziyye’si". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 18(1), 299-318.