17. yüzyıl Bursa şer’iye sicillerinin İslam aile hukuku açısından tahlili

Loading...
Thumbnail Image

Date

2008

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Osmanlı toplumunda hukuk sistemi olarak İslâm hukukunun uygulandığı ve hukuk ekolü olarak da Hanefî mezhebine bağlı kalındığına dair yaygın bir kanaat bulunmaktadır. Yine Müslüman toplumlarda, İslâm hukukuna daha çok bağlı kalınan hukuk dalının Aile hukuku olduğu ileri sürülmektedir. Bu çalışmamızda, Osmanlı devletinin kurulduğu bölge olan Bursa’daki mahkemelere intikal eden ve duruşması yapılıp karara bağlanan hükümlerin yer aldığı 17. yüzyıl şer’iye sicillerine ait iki defter veri tabanı olarak alınıp İslâm aile hukuku açısından tahlili yapılmıştır. Osmanlı toplumunda İslam Aile hukukuna bağlı kalınan noktalar ile farklı uygulamalar tespit edilmeye çalışılmıştır.
It is a common belief that in Ottoman society, Islamic Law was applied as the judicial system, and Hanafism was followed as the school of law. Also it is claimed that in Muslim societies the most followed kind of law is family law. In this article, we study on the two judicial registers of Bursa in where Ottoman State was founded, including some court decisions pertaining to domestic relations, and we analyse them in terms of Islamic Family Law. In this regard we try to figure out the same and different points from Islamic Family Law.

Description

Bu çalışmada Bursa şer’iyye sicillerinden a-154 ve a-155 numaralı 17. yüzyıla ait defterlerdeki mahkeme kayıtları incelenmiştir.

Keywords

İslâm hukuku, Aile hukuku, Osmanlı hukuku, Şer’iye sicilleri, Evlenme, Boşanma, Islamic law, Family law, Ottoman law, Judicial registers, Marriage, Divorce

Citation

Kaya, A. (2008). "17. yüzyıl Bursa şer’iye sicillerinin İslam aile hukuku açısından tahlili". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 17(1), 81-107.