2018 Cilt 18 Sayı 2

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 6 of 6
  • ItemOpen Access
    Ardahan yöresinde bal arısı (Apis mellifera L.) kolonilerinde kışlama kayıpları ve muhtemel sebepleri üzerine bir anket
    (Bursa Uludağ Üniversitesi, 2018-07-20) Cengiz, Mahir Murat; Yazıcı, Kemal
    Ardahan yöresindeki gezginci ve sabit arıcılara uygulanan anket sonuçlarının değerlendirildiği araştırmada, arıcılık işletmelerinin sonbahar bakım ve kontrolleri, kışlatma ve hastalıklarla ilgili özellikleri incelenmiştir. Yöredeki arıcıların %90.60’ının sonbahar yemlemesi yaptığı, sonbahar beslemesinde çoğunlukla şeker şurubunu %57.75 kullandıkları ve bal şurubu ile besleme yapmanın pek yaygın olmadığı anlaşılmaktadır. Anket sonuçları Ardahan yöresindeki arıcıların sonbahar dönemindeki ana arı kontrolü ile varroa mücadelesi konularında duyarlı olduklarını göstermektedir. Yörede gezginci arıcıların büyük bir çoğunluğu (%67.65) kışlatma kayıplarının %10 ve daha az olduğunu bildirirken, sabit arıcılar %54.95 oranında kışlatma kayıplarının %10-19 arasında olduğunu belirmişlerdir.
  • ItemOpen Access
    Propoliste standardizasyon mümkün mü?
    (Bursa Uludağ Üniversitesi, 2018-10-15) Keskin, Merve; Kolatlı, Sevgi
    Propolis kompleks yapıya sahip reçinemsi bir karışımdır. Bileşimi, toplandığı bölgenin florası, toplanma biçimi ve zamanı, arı ırkı gibi birçok değişkene bağlı olduğu için ham propolisin standardize edilmesi oldukça zordur. Ancak, değişik çözücüler ile hazırlanan propolis ekstraklarının standardize edilmesi daha mümkündür. Yapılan bu çalışmada Anadolu'nun 13 farklı ilinden toplanan propolis örnekleri ile hazırlanan etanol ekstraktlarının temel komponentleri araştırıldı. Ekstraktların, mum, balsam, toplam polifenolik madde miktarı (TFM), toplam flavanoid madde miktarı(TFlM), toplam tanen madde miktarı (TTM) ve fenolik madde içeriği temel parametreler olarak ölçüldü. Elde edilen değerler, çalışılan tüm parametrelerin propolisin toplandığı bölge florasına göre değiştiğini ancak, propolis ekstraktlarının standardizasyonu için toplam polifenolik madde miktarı, toplam flavonoid madde miktarı ve toplam tanen madde miktarının önemli kriterler olduğunu gösterdi. Ayrıca Anadolu propolisi ile hazırlanan ekstraktların tanımlanmasında kalitatif olarak kafeik asit, p-kumarik asit, ferulik asit gibi fenolik asitlerin önemli kriterler olduğu görülmüştür. Sonuç olarak, propolis ekstraklarında tam bir standardizasyonun mümkün olamayacağı, ancak etanolik propolis ekstraktlarının standardizasyonu açısından TFM ve TFlM miktarlarının en önemli kriterler olduğu söylenebilir. Ayrıca Anadolu propolisi ile hazırlanan etanol ekstraktlarının kafeik asit, ferulik asit, luteolin, t-sinnamik asit, p-kumarik asit yada türevlerini içermesi gerektiği söylenebilir.
  • ItemOpen Access
    Dandelion honey: A new monofloral honey record for Turkey
    (Bursa Uludağ Üniversitesi, 2018-06-20) Özenirler, Çiğdem; Mayda, Nazlı; Çelemli, Ömür Gençay; Özkök, Aslı; Sorkun, Kadriye
    Taracaxum species are an important food source for many insects because of their early flowering and rich supply of nectar and pollen. Taraxacum (dandelion) honey has been characterized and is wide-spread throughout Europe. Although, Turkey, Iran, Afghanistan and the West Himalayas have the highest species richness and character diversities of Taraxacum, there are still gaps of knowledge about dandelion honey. The aim of this study was to evaluate the composition of dandelion honey which will be a new characterization of a monofloral honey originating from Turkey.
  • ItemOpen Access
    Alginat-Propolis Mikrokapsüllerin in vitro sindirim sisteminde salınımının ham propolis ile kıyaslanması
    (Bursa Uludağ Üniversitesi, 2018-09-15) Keskin, Merve; Keskin, Şaban; Kolaylı, Sevgi
    Propolis, reçinemsi, suda az çözünen vizkoz, yapışkan, keskin kokulu doğal bir karışımdır. Reçinemsi yapısından dolayı ham propolisin biyoyararlılığı düşük olup, propolis çeşitli çözücüler ile muamele edilmekte ve ekstraktları halinde tüketilmektedir. Ekstrakt elde edilmek için bilinçsizce kullanılan çözücüler nedeniyle insan sağlığı tehlikeye sokulmaktadır. Çözücülerin olumsuz etkilerini ortadan kaldırabilmek için, çözücü bağımsız propolis yüklü alginat kapsüller elde edildi. Bu kapsüllerin in vitro sindirim sisteminde zamana bağlı olarak salınım oranlarının değişimi tespit edildi. Aynı şartlar altında ham propolisin salınım miktarı ile kıyaslandı. Kapsüllerin pH 7,4’e propolis aktif bileşenlerinin %95’ inden fazlasını saldığı tespit edildi.
  • ItemOpen Access
    Pollen analysis of the honey from South Anatolia
    (Bursa Uludağ Üniversitesi, 2018-06-18) Özler, Hülya
    For pollen analysis, 19 honey samples were collected from different localities in Ereğli, Karapınar, 30 Ayrancı and Ulukışla regions of Konya, Karaman and Ulukışla, respectively, in November 2015. All 31 investigated honey samples were multifloral because they contained secondary and minor pollen 32 groups. The dominant group of pollen grains were determined as the families of Fabaceae in 2 33 samples and Scrophulariaceae in 5 other samples, Helianthus annuus in 1 sample and Zea mays in 1 34 sample. Secondary pollen groups consisted of the families of Amaranthaceae, Brassicaceae, 35 Fabaceae, Poaceae, Rosaceae, Scrophulariaceae and genera of Centaurea, Cistus, Eucalyptus and 36 Linaria. Pollen of 55 plant taxa were identified in examined honey samples of which 21 were 37 classified on the family level, 30 were on the genera level, 1 was on the tribe level and 3 were on the 38 species level. The total number of pollen (TPN-10) in 10 grams of honey ranged from 332 to 42496. 39 According to the results of the TPN-10 analysis in honey samples, 3 samples were normal and others 40 were poor. The taxa of Zea mays, Cistus, Poaceae, Scrophulariaceae and Amaranthaceae were found 41 in pollen sources. Helianthus annuus and Brassicaceae were found in nectar sources. Fabaceae, 42 Rosaceae, Eucalyptus, Centaurea were found in nectar and pollen sources and were identified in the 43 honeys.
  • ItemOpen Access
    Farklı fotoperiyotların Achroia grisella (Lepidoptera: Pyralidae)’nın pupal periyot, ergin öncesi toplam gelişim süresi ve ömür uzunluğuna etkisi
    (Bursa Uludağ Üniversitesi, 2018-05-15) Koç, Yeşim; Sönmez, Evrim
    Farklı fotoperiyotların Achroia grisella (Lepidoptera: Pyralidae)’nın pupal periyot, ergin öncesi toplam gelişim süresi ve ömür uzunluğuna etkisi 28±2°C ve %65±5 nispi nem içeren laboratuvar koşullarında incelendi. Denemelerde 18 saat aydınlık; 6 saat karanlık (18A;6K), 12 saat karanlık; 12 saat aydınlık (12A;12K), 6 saat aydınlık; 18 saat karanlık (6A;18K), devamlı aydınlık (DA) ve devamlı karanlık (DK) olmak üzere beş farklı fotoperiyot rejimi uygulandı. Erginlerin ve larvaların beslenmesi balsız peteklerle sağlandı. Ergin öncesi toplam gelişim süresi en uzun DA şartlarda (49.23±3.10 gün), en kısa ise DK şartlarda (40.26±2.79 gün) oldu. Pupal periyot süresinin DA, 18A;6K, 12A;12K, 6A;18K ve DK şartlarda sırasıyla 7.03±0.71, 6.76±0.85, 6.83±0.74, 6.10±0.66, 6.60±0.77 gün olduğu görüldü. En kısa pupal periyot süresi 6A;18K şartlarda olurken, en uzun pupal periyot süresi DA şartlarda oldu. Ömür uzunluğu açısından tüm fotoperiyotlarda erkeklerin dişilerden daha fazla yaşadığı tespit edildi. Farklı fotoperiyotlarda erkeklerde ömür uzunluğu bütün gruplarda birbirine yakın olurken gruplar arasındaki fark önemsiz bulundu. Dişilerdeki en kısa ömür uzunluğunun 6A;18K ve DK şartlarda olduğu görüldü. Dişilerde genel olarak aydınlık şartların fazla olduğu koşullarda, ömür uzunluğunun da arttığı tespit edildi.