2018-09-15

Keskin, Şaban
Kolaylı, Sevgi

Bursa Uludağ Üniversitesi

Propolis, reçinemsi, suda az çözünen vizkoz, yapışkan, keskin kokulu doğal bir karışımdır. Reçinemsi yapısından dolayı ham propolisin biyoyararlılığı düşük olup, propolis çeşitli çözücüler ile muamele edilmekte ve ekstraktları halinde tüketilmektedir. Ekstrakt elde edilmek için bilinçsizce kullanılan çözücüler nedeniyle insan sağlığı tehlikeye sokulmaktadır. Çözücülerin olumsuz etkilerini ortadan kaldırabilmek için, çözücü bağımsız propolis yüklü alginat kapsüller elde edildi. Bu kapsüllerin in vitro sindirim sisteminde zamana bağlı olarak salınım oranlarının değişimi tespit edildi. Aynı şartlar altında ham propolisin salınım miktarı ile kıyaslandı. Kapsüllerin pH 7,4’e propolis aktif bileşenlerinin %95’ inden fazlasını saldığı tespit edildi.
Propolis is a resinous, slightly soluble in water, viscous, sticky, odourous natural mixture. Bioefficacy of raw propolis is limited due to its resinous nature so it is treated with different solvents and consumed as extracts. Health of the consumer is put at risk because of solvents used for preparing propolis extract are not considered carefully. In this study, a solvent free propolis, loaded with alginat microbeads, were prepared, in order to overcome the damaging effects of solvents. The release properties of these beads were temporally determined in a simulated in vitro digestive system. Obtained results were compared with data obtained under the same conditions for raw propolis. It was determined that a propolis loaded alginate microbead released about 95% of active components of propolis at a pH of 7.40.

Propolis, Salınım özellikler, Sindirim sistemi, Alginat, Mikrokapsül, Release Properties, Alginate, Digestive System, Microbead

Keskin, M. vd. (2018). "Alginat-Propolis Mikrokapsüllerin in vitro sindirim sisteminde salınımının ham propolis ile kıyaslanması". Uludağ Arıcılık Dergisi, 18(2), 94-100.