İnsan kaynakları uygulamalarının yayılım süreci: Çok uluslu Türk şirketleri üzerine bir araştırma

Loading...
Thumbnail Image

Date

2020-02-07

Authors

Hasanov, Fariz

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

İşletmeler, dahil oldukları bu yeni çevreye göre farklı stratejiler, politikalar ve uygulamalar oluşturmaktadır. Uluslararası işletmelerin ulusal çevrede hayata geçirdikleri birtakım uygulamalar, faaliyet gösterdikleri alanlar büyüdükçe değişmektedir. İnsan kaynakları da bu uygulamalardan biridir. İnsan kaynakları uygulamalarını da işletmeler hem merkezlerinde hem de yurtdışında faaliyet gösteren bağlı işletmelerinde uygulamaktadırlar. Bu açıdan bu araştırmanın ilk amacı, Türk ÇUŞ’unu gözlemleyerek, İK uygulamalarının farklı toplumsal bağlamlar ve örgütsel sınırlar arasında nasıl yayıldığını anlamaya çalışmaktır. İkinci amaç ise, insan kaynakları uygulamalarının yurt dışına transferinin hangi modellerle sağlanabileceğinin tartışılmasıdır. Bu amaçla çalışmada, yedi farklı çok uluslu Türk şirketinin İK uygulamaları incelenmiştir. Örneklem olarak seçilen şirketler çok uluslu Türk şirketleridir. Konuya yönelik hazırlanmış sorular, seçilmiş şirketlerdeki ilgili departmanların yöneticileri ile röportaj şeklinde gerçekleştirilmiştir.
Corporations, according to the new environment they penetrate, develop new strategies and politics. The applications which International corporations execute in the international stage, change in accordance with their growth. Human resources is one of these applications. Corporations apply human resource applications on their core holding and other holdings which operate in overseas. From this view, main aim this research understanding how spread HR practices between social contexts and organizational boundaries by observing Turkish multinational company. The second purpose is to discuss the models that can be used to transfer human resources applications abroad. To this end, seven different multinational Turkish corporations human resource applications were examined. The corporations which were selected are multinational Turkish corporations. The questions regarding the topic were prepared in the form of an interview with the managers of the relevant departments of the selected companies.

Description

Keywords

İnsan kaynakları uygulamaları, Türk çok uluslu şirketleri, Çok uluslu şirketler, Human resource practices, Turkish multinational companies, Multinational companies

Citation

Hasanov, F. ( 2020). İnsan kaynakları uygulamalarının yayılım süreci: Çok uluslu Türk şirketleri üzerine bir araştırma. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.