Balıkesir Havran’da bulunan geleneksel konutların yapım teknikleri ve taşıyıcı sistem açısından incelenmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2020-02-13

Authors

Göktaş, Şule Nur

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmanın amacı Havran’da bulunan geleneksel konutların yapım sürecini anlamak ve özgün yapım tekniklerini araştırmaktır. Bu amaca bağlı olarak, Havran’ın tarihi ve bölgenin genel mimari özellikleri üzerine araştırma yapılmıştır. Havran bölgesindeki yerleşim biçimlerinin tarih içerisindeki gelişimi geçmiş çalışmalardan araştırılmıştır. Günümüze kadar gelmiş geleneksel yapılar yapım teknikleri ve taşıyıcı sistem açısından çizim ve fotograf ve görsel analizlerle desteklenerek ayrıntılı belgelenmiştir. Strüktürel ve mimari elemanların detayları çizilmiş, analiz edilmiş, benzerlikleri ve farklılıklarına göre sınıflandırılmıştır. Çalışma sonucunda elde edilen bilgiler ışığında, geleneksel Havran konutunun temelden çatıya kadar süren yapım aşaması oluşturulmuştur.
The aim of this study is to understand the traditional houses in Havran for construction purposes and to collect reliable and holistic information about the construction technique. For this purpose, it is for research on the history and detailed general features of Havran. Settlements in the Havran region have been investigated from past studies. It has been designed to date with traditional traditional production techniques and supported by drawing and photographic and visual analysis. Structural and architectural elements were analyzed in detail and classified according to their similarities and differences. The construction phase of the traditional Havran houses dwelling was established from the foundation to the roof.

Description

Keywords

Geleneksel konut, Construction system, Havran, Taşıyıcı sistem, Yapım tekniği, Construction technique, Traditional houses

Citation

Göktaş, Ş. N. (2020). Balıkesir Havran’da bulunan geleneksel konutların yapım teknikleri ve taşıyıcı sistem açısından incelenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.