Homozigot D409H mutasyonlu gaucher hastasında arkus aorta, aort ve mitral kapak kalsifikasyonu; olgu sunumu

Loading...
Thumbnail Image

Date

2011-01-19

Authors

Baykan, Ali
Onan, Sertaç Hanedan
Sezer, Sadettin
Kardaş, Fatih
Kendirci, Mustafa
Aslan, Duran
Mavili, Ertuğrul
Üzüm, Kazım
Narin, Nazmi

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Giriş: Gaucher Hastalığında kardiyovasküler tutulum nadirdir. Aort ve mitral kapak kalsifikasyonu bulunan Gaucher hastalarında homozigot D409H nokta mutasyonu tanımlanmıştır. Olgu Sunumu: Bu yazıda; Gaucher hastalığı tanısı ile izlenmekte iken önemli mitralaort kapak ve aorta kalsifikasyonu gelişen, korneal tutulumlu, homozigot D409H mutasyonlu, iki kardeşinde kalp kapak hastalığı öyküsü bulunan, enzim replasman tedavisi altında izlenmekte olan ve kardiyovasküler cerrahi için yüksek riskli bulunan 17 yaşında kız hasta sunulmuştur. Tartışma: Gaucher Hastalığı’nda nadir görülen, ancak yaşam belirleyici olan kardiyovasküler tutuluma ve bu olguların korneal opasite ve D409H mutasyonu birlikteliğine dikkat çekilmiştir.
Introduction: Cardiovascular involvement in Gaucher disease is infrequent. D409H point mutation has been defined in patients with aortic and mitral valve calcifications. Case Report: In this case report, a 17 year-old girl with Gaucher disease, having homozygous D409H point mutation is presented, who has mitral-aortic valve and aortic calcifications with corneal involvement. Her two siblings also had died according to valvular heart disease. Because of having high cardiovascular surgery risk, she is under enzyme replacement therapy. Conclusion: We aimed to point out the rare but important and vital prognostic cardiovascular involvement associated with corneal opacity and D409H mutation in Gaucher disease.

Description

Keywords

Gaucher hastalığı, Kalp, Kalsifikasyon, Gaucher disease, Heart, Calcification

Citation

Baykan, A. vd. (2011). "Homozigot D409H mutasyonlu gaucher hastasında arkus aorta, aort ve mitral kapak kalsifikasyonu; olgu sunumu". Güncel Pediatri, 9(1), 44-46.